Băsescu vrea anticorupţie electorală pe banii statului
- Marinela Ra ţă
- 19 ianuarie 2011, 17:11
Şeful statului susţine că politicienii ar fi decuplaţi de clientelă dacă sponsorizările de campanie ale acesteia ar fi înlocuite cu finanţări de la bugetul de stat.
Finanţarea de la buget a campaniilor electorale nu ar scoate din buzunarul românilor mai mulţi bani decât acum când sponsorii partidelor pun pe masă deconturile după câştigarea alegerilor. Asta e concluzia la care a ajuns preşedintele Traian Băsescu, care a propus ieri ca toţi candidaţii la locale şi parlamentare să aibă alocată o sumă de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor de campanie.
"Trebuie să avem forţă să întrerupem mita electorală şi să curăţăm alegerile. Nu se poate face decât într-un singur fel: asumându-ne standarde de cost pe fiecare candidat şi dându-i banii din bugetul de stat sau din bugetul local. Este singura soluţie să terminăm cu clientela din afara clasei politice şi vă asigur că este infinit mai ieftin aşa decât ceea ce se întâmplă acum", a spus şeful statului.
El a precizat că astfel controlul asupra sumelor cheltuite în campaniile electorale poate fi mai strict şi eficient.
"Când ştii că un candidat are 20.000 de lei pentru campanie tare uşor îi numeri afişele. Şi pentru că sunt de la buget, îi scrii foarte clar pe ce poate cheltui banii în alegeri. Şi va trebui să vină cu facturi să justifice pe ce i-a cheltuit, că, dacă îi bea la cârciumă, va trebui să-i plătească de la el din buzunar", a susţinut Băsescu.
Ghinea: "Actualul sistem ne costă mai mult prin corupţie"
"Ideea că trebuie să se facă ceva cu sistemul actual este bună, pentru că sistemul actual ne costă foarte mult. Şi ne costă prin corupţie. A devenit deja o practică prin care oamenii cheltuiesc bani în campanii electorale sau donează la partide în ideea că îşi vor recupera aceste sume ulterior prin contracte cu statul", este de părere Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene (CRPE). El susţine însă că propunerea lui Băsescu va fi foare complicat de implementat, unul dintre riscuri fiind acela al "inflaţiei de candidaţi".
"Dacă e să alocăm o sumă de la buget cum spune preşedintele, riscul mare e să avem o inflaţie de candidaţi, adică oameni care îşi vor depune candidatura doar pentru că vor primi nişte bani de la stat pe care să-i cheltuiască. Şi atunci întrebarea este cum alegi, cum discriminezi candidaţii cărora le dai bani", a spus Ghinea.
De asemenea, a adăugat el, un alt risc este ca un astfel de sistem, care teoretic vizează reducerea corupţiei, să fie la rândul său pervertit. "Unde sunt bani mai mulţi, acolo şi riscul pervertirii e mai mare", a precizat Ghinea.
Sistemul ar avea, în opinia directorului CRPE, şi avantajul de a da şanse "candidaţilor oneşti", dar fără susţinere financiară. "În momentul acesta, un Cristian Preda, care nu dispune de resurse, nu e om de afaceri, trebuie să candideze cu un potentat local şi el are mult mai mulţi bani să arunce în joc, inclusiv pentru găleţi. Ar fi un semn prin care suntem toţi cât de cât egali ca şanse. Problema este însă de control, pentru că degeaba îi dai lui Preda 2.000 de euro, dacă adversarul său cheltuieşte 200.000 de euro pe care nu-i justifică", a mai spus Ghinea.
"Să dăm fiecărui candidat bani de la buget. Este singura soluţie să terminăm cu clientela politică.", TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României