Felix, al doilea om în stat. Preţul cerut PNL pentru alianţă

Felix, al doilea om în stat. Preţul cerut PNL pentru alianţă

Conform Protocolului Alianţei de Centru-Dreapta, Crin Antonescu garantează că preşedinţia Senatului va reveni conservatorilor, pentru Dan Voiculescu.

Dan Voiculescu ţine să ajungă al doilea om în stat, iar Crin Antonescu i-a promis sprijinul. Cei doi încearcă să-l convingă şi pe Victor Ponta să accepte. Voiculescu insistă însă să devină preşedinte la Senat chiar în această legislatură, în locul lui Geoană. În schiţa de împărţire a funcţiilor, lui Ponta i-ar reveni poziţia de premier, iar Antonescu ar fi candidatul la prezidenţiale. Acestea sunt, pe scurt, negocierile pentru parafarea alianţei PNL-PC-PSD.

Înţelegerea dintre Crin Antonescu şi Dan Voiculescu a fost prevăzută şi în protocolul Alianţei PNL-PC semnat ieri de liderii celor două partide. "În cazul în care unul dintre partidele membre ale Alianţei va promova un membru al său în funcţia de preşedinte al României, alianţa va întreprinde toate demersurile necesare pentru ca celălalt partid să obţină funcţia de preşedinte al Senatului", se arată la punctul 9.9 al protocolului. În mod curios, acest paragraf nu apare la capitolul care prevede împărţirea funcţiilor după alegerile parlamentare din 2012, ci la capitolul "Dispoziţii finale şi tranzitorii", ceea ce înseamnă că poate fi valabil pentru prezent.

Lichidarea lui Geoană, un scenariu discutat

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit unor surse din PSD, Dan Voiculescu este însă nerăbdător să obţină această funcţie şi a dat semne că nu este dispus să aştepte până în 2012. Liderul PC a insistat pe lângă Antonescu să-l sprijine să ia funcţia de preşedinte al Senatului chiar din această legislatură.

Doleanţa lui Voiculescu a fost pusă pe tapet şi la negocierile desfăşurate miercuri între liderii PSD, PNL şi PC, susţin surse social-democrate. Cu acea ocazie, Antonescu i-a cerut lui Ponta ca preşedinţia Senatului să fie lăsată Alianţei PNL-PC, iar cea a Camerei Deputaţilor să meargă la PSD. Potrivit unor surse participante la negocieri, Voiculescu ar fi intervenit şi ar fi cerut să preia şefia Senatului cât mai repede. Argumentul invocat a fost că doar astfel poate fi pus în aplicare planul opoziţiei de preluare a puterii din mâinile lui Băsescu.

Planul prevede, după cum se ştie, suspendarea preşedintelui, demiterea guvernului şi organizarea de alegeri anticipate prezidenţiale şi parlamentare. Lichidarea lui Geoană a fost sugerată pe motiv că este labil şi nu e de încredere, iar conflictul pe care îl are cu PSD ar putea să-l determine ca, din răzbunare, să blocheze acest plan. Antonescu şi Voiculescu au speculat conflictul cu Geoană şi i-au dat de înţeles lui Ponta că îl pot scăpa de rivalul său. "Cu domnul Voiculescu avem garanţia că postul (preşedinţia Senatului - n.r.) rămâne la noi", ar fi insistat şi Antonescu. În ciuda insistenţelor, Ponta a dat un răspuns evaziv de genul că şefia Senatului rămâne, în această legislatură, la PSD.

Pentru a fi convins, Ponta a fost momit cu postul de premier, în timp ce Antonescu este prezentat ca prezidenţiabilul opoziţiei. Această variantă de împărţire funcţiilor a fost confirmată de Antonescu şi Ponta, după negocierile de miercuri seara, într-o emisiune la Realitatea TV.

Comentariul lui Geoană la scenariul cu Voiculescu preşedinte al Senatului a fost unul scurt. "Din 2012", a declarat el pentru EVZ. Surse din anturajul său au confirmat faptul că discuţia a ajuns şi la urechile lui. Acesta s-ar fi simţit "trădat" de "prietenul" Voiculescu. Aceleaşi surse susţin că astfel se explică insistenţa lui Voiculescu pe lângă Geoană ca acesta să demisioneze din PSD şi să vină la PC. Dacă s-ar fi întâmplat aşa, PSD i-ar fi retras sprijinul politic şi ar fi cerut revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului. Astfel, s-ar fi obţinut eliberarea postului pentru Voiculescu.

Paritatea cerută de liberali, respinsă de PSD

O altă chestiune care mai desparte PSD de PNL este condiţia parităţii pe funcţii solicitată de liberali la negocieri. "Nu ar fi normală paritatea. Când a fost PNL egal cu noi în alegeri?", s-au revoltat mai mulţi lideri social-democraţi la şedinţa Biroului Permanent al PSD de ieri.

Victor Ponta a fost mandatat să cedeze fie funcţia de premier, fie pe cea de candidat la preşedinţie, dar şi o poziţie de preşedinte de Cameră a parlamentului. "Dacă facem alianţă, nu putem lua noi totul", s-au arătat dispuşi la concesii liderii PSD.

OPOZIŢIA DIN PNL

Tăriceanu, Orban, Vosganian şi Săftoiu nu îl vor aliat pe Voiculescu

Marinela Raţă

În timp ce şi-a consolidat rolul în opoziţie, ducându-şi la bun sfârşit planul alianţei cu PC, liderul PNL Crin Antonescu şi-a atras noi critici în partid. Semnarea protocolului dintre PNL şi PC a fost amânată, ieri, cu peste o oră din cauza discuţiilor aprinse dintre liberali, care au criticat vehement, în şedinţa Delegaţiei Permanente, parteneriatul cu partidul lui Dan Voiculescu. Printre nemulţumiţi: Adriana Săftoiu, Leonard Orban, Călin Popescu-Tăriceanu şi Varujan Vosganian.

Vosganian, către Antonescu: "Ne-ai băgat pe gât PC-ul"

Prima voce care s-a ridicat împotrivă a fost Tăriceanu. El s-a declarat nemulţumit că PCului i s-au garantat prin protocol prea multe locuri de parlamentari la viitoarele alegeri.

Varujan Vosganian i-ar fi reproşat preşedintelui PNL că a luat decizia de a încheia parteneriatul cu PC într-un cerc restrâns. "Ne-ai băgat pe gât Alianţa asta", ar fi comentat Vosganian, cerându-le colegilor să nu voteze protocolul.

Antonescu, spun surse din Delegaţie, s-a arătat evident deranjat de criticile lui Vosganian, căruia i-ar fi cerut chiar demisia din Biroul Politic Central, dacă nu este de acord cu deciziile acestui for.

Săftoiu: "Antonescu duce o luptă personală cu un om"

Liderul PNL a avut un schimb de replici şi cu deputatul Adriana Săftoiu. "De când am auzit de această Alianţă PNL-PC mi s-a părut nefirească. I-am spus asta lui Crin Antonescu şi mi-a replicat că ar fi trebuit să am principii atunci când am lucrat cu Traian Băsescu «care e un securist». (...) Din păcate, Crin Antonescu nu vrea să înlocuiască un sistem, ci duce o luptă personală cu un om", a explicat pentru "Q Magazine" Adriana Săftoiu.

La rândul său, nemulţumit, Ludovic Orban i-ar fi reproşat liderului PNL că nu a fost mandatat de Delegaţia Permanentă nici măcar să negocieze cu PC, d-apoi să încheie o alianţă. "Nu cred că PNL poate să fie pus pe picior de egalitate şi în poziţia de a face un compromis atât de natură doctrinară, cât şi decizională", şi-a explicat Orban, public, votul contra.

Criticii din PNL susţin că nu alianţa cu PC ar fi soluţia pentru dărâmarea puterii. "Am câştigat prin acest protocol vreun parlamentar în plus? Nu. Atunci nu am făcut nimic. Trebuia negociat cu fiecare parlamentar PDL în parte, să vedem exact ce vrea şi convins să ne susţină", a fost ieri propunerea unui PNL-ist.

În replică la criticile din interiorul partidului, Antonescu a invocat din nou democraţia din PNL: "În momentul în care se discută un astfel de act, sigur că se găsesc 14 care să nu fie de acord". Nemulţumiţii din partid au fost însă o voce palidă la momentul votului. Alianţa cu PC a întrunit majoritatea de 120 de voturi.

Liderii PNL şi PC ar fi trebuit să înregistreze ieri Protocolul Alianţei şi la tribunal. Nu au reuşit însă. Au ajuns prea târziu, după terminarea programului instituţiei.