Extrem de PERICULOASĂ. Povestea PRINŢESEI-SPIOANE torturată de NAZIŞTI | VIDEO

Extrem de PERICULOASĂ. Povestea PRINŢESEI-SPIOANE torturată de NAZIŞTI | VIDEO

Născută în Rusia, crescută în Franţa, recrutată de Serviciile Secrete Britanice şi executată de nazişti. O poveste adevărată, care ar putea constitui oricând o necranizare de succes.

Este povestea prinţesei Noor Inayat Khan, spioană din Al Doilea Război Mondial căreia iată, acum i-a fost dedicată o sculptură, care va fi dezvelită la Londra, după cum notează Daily Mail. Membră a regalităţii indiene, prinţesa a fost crescută în Franţa şi Marea Britanie şi a fost recrutată de Serviciile Britanice în 1942. A început la Paris, ca operator radio (a fost prima femeie operator trimisă în Franţa ocupată de nazişti, în Al Doilea Război Mondial). În 1944, ea a fost prinsă de Gestapo, închisă şi torturată în lagărul de concentrare Dachau. Ultimul cuvânt pe care l-a spus înainte să fie împuşcată de plutonul de execuţie a fost unul simplu, dar care are putere şi azi: Libertate.

Trădată şi arestată

Noor s-a născut pe 1 ianuarie 1914, în Rusia. Tatăl ei era indian, iar mama americancă, dar stră-stră-stră-bunicul ei a fost chiar Tipu Sultan, conducător musulman din secolul al XVIII-lea, care a refuzat să se supună Marii Britanii. . Familia s-a mutat în Franţa, unde a crescut. În 1939 a publicat, aici, o colecţie de povestiri pentru copii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea spunea, de altfel, că nu a luptat din dragoste pentru Marea Britanie, ci "din aversiunea pentru dictatură". A plecat din ţară chiar înainte de ocupaţia germană, din 1940. În Marea Britanie a fost recrutată în elita spionilor în 1942. Cunoscută şi ca Nora Baker, dar şi ca Madeleine (nume de cod pentru operaţiunea din Franţa), a fost trimisă în Hexagon, unde a intrat în Rezistenţă.

Deşi şefii au chemat-o înapoi în Marea Britanie, Khan a preferat să rămână în Paris. A fost trădată şi arestată, dar a refuzat să divulge orice informaţie, în ciuda celor 10 luni de bătăi repetate, înfometare şi tortură. Naziştii au numit-o "extrem de periculoasă", şi au executat-o pe 13 septembrie

<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/6Kx0yNu-aa8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>