Biserica Ortodoxă Coptă din Egipt are un nou lider: Episcopul Tawadros, ales prin tragere la sorţi de către un copil

Biserica Ortodoxă Coptă din Egipt are un nou lider: Episcopul Tawadros, ales prin tragere la sorţi de către un copil

Cel de-al 118-lea Patriarh al Bisericii Copte ortodoxe din Egipt este espicopul Tawadros. Numele său a fost tras la sorţi, azi, de un copil legat la ochi, dintr-o urnă în care se mai aflau două nume ale celorlalţi candidaţi aflaţi în cursă, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Noul Papă de Alexandria îi va succede lui Shenouda al III-lea, decedat la 17 martie, după 40 de ani în fruntea celei mai mari comunităţi creştine din Orientul Mijlociu, într-un climat de îngrijorare pe fondul ascensiunii islamismului.

Procedura de succesiune, reglementată în 1957, prevede ca un copil cu vârsta între 5 şi 8 ani să fie ales pentru a trage la sorţi, legat la ochi, dintre cele bileţele pe care se află scris numele fiecărui candidat. Cei trei candidaţi, selecţionaţi anterior, în cadrul unui vot secret cu buletine, desfăşurat la 29 octombrie, la care au participat aproximativ 2.500 de lideri religioşi şi personalităţi laice copte, erau: episcopul de Cairo, Rafael (54 de ani), şi cel de Beheira, Tawadros (60 de ani), precum şi călugărul Rafael Ava Mina (70 de ani).

Alegerea făcută de copil, menită se reprezinte voinţa divină, aa avut loc la mijlocul zilei, în cursul unei ceremonii de mai multe ore la Catedrala Sfântul Marcu din Cairo. Pentru a evita orice contestare, procedura va fi publică şi filmată, a anunţat biserica coptă. Întronizarea noului Papă de Alexandria şi Patriarh al Întregii Africi pe Sfântul Scaun Apostolic al Sfântului Marcu Evanghelistul va avea loc la 18 noiembrie. Copţii reprezintă între 6% şi 10 % din cele 83 de milioane de egipteni, iar biserica lor are rădăcinile în primele veacuri ale creştinătăţii. Succesiunea lui Shenouda al III-lea intervine într-un climat de îngrijorare printre creştinii din Egipt în faţa victoriilor obţinute de islam ce au culminat cu alegerea în luna iunie a unui preşedinte provenit din rândul Fraţilor Musulmani, Mohamed Morsi. Copţii consideră de multă vreme că sunt victime ale discriminării şi ale unei subreprezentări la nivelul guvernului şi înaltei funcţii publice.

Ne puteți urmări și pe Google News