TOP 300 CAPITAL. Cei mai bogaţi agricultori ai României

TOP 300 CAPITAL. Cei mai bogaţi agricultori ai României

Cifra de afaceri din agricultură, de 650 de milioane de euro, a plasat business-ul lui Niculae în topul celor mai mari 500 de afaceri din Europa Centrală şi de Est.

Anul care a trecut a fost cel mai bun pentru agricultură, din ultimul timp. Nici nu e nevoie să ne credeţi pe cuvânt, ci doar să priviţi bilanţul celor care fac bani din agricultură. Fără îndoială, cel care a devenit miliardar din această activitate este Ioan Niculae, patronul grupului Interagro, care şi-a triplat profitul. Doar cifra de afaceri din producţia agricolă s-a ridicat la 647,2 milioane de euro, cifră care l-a propulsat pe miliardar în topul celor mai mari 500 de afaceri din Europa Centrală şi de Est, realizat de Deloitte & Touche. Către miliard (deşi mai e cale lungă până acolo) tinde şi Adrian Porumboiu, a cărui avere a crescut la 180-182 de milioane de euro în 2012. Şi pentru că agricultura dă roade şi sporeşte veniturile, omul de afaceri este preocupat de achiziţia de teren arabil. Deşi nu este un segment pentru doamne, Luchi Georgescu este printre puţinele femei care au făcut avere investind în agricultură. Mai precis, într- un segment al acesteia, vinificaţia. Astfel, femeia de afaceri deţine cel mai mare producător local de vinuri care a înregistrat la nivel de 2011 vânzări în valoare de peste 30 de milioane de euro. Ce-i drept, pentru o asemenea performanţă a investit peste 40 de milioane de euro. Alţi milionari care au făcut avere în domeniul agriculturii sunt surorile Camelia şi Corina Voiculescu, Culiţă Tărâţă, Nelu Iordache, Iustin Paraschiv, Horia Culcescu şi Ştefan Poienaru. Rămâne de văzut câţi dintre agricultorii României îşi vor păstra business- urile pe un trend ascendent în condiţiile în care 2012 se arată un an slab pentru acest segment al economiei.

  • Mai multe detalii despre milionarii care şi-au diminuat averea citiţi în TOP 300 Capital - cei mai bogaţi români, disponibil de luni, 29 octombrie, la toate chioşchiurile de ziare.