ÎNGRIJORĂTOR. Fetiţa care A INTRAT LA PUBERTATE LA 8 ANI! Stilul de viaţă modern FURĂ COPILĂRIA micuţilor din întreaga lume

ÎNGRIJORĂTOR. Fetiţa care A INTRAT LA PUBERTATE LA 8 ANI! Stilul de viaţă modern FURĂ COPILĂRIA micuţilor din întreaga lume

Cazul unei fetiţe care a intrat la pubertate la vârsta de 8 ani trage un semnal de alarmă asupra efectelor nocive pe care le poate avea stilul de viaţă modern. Pubertatea precoce nu are doar un impact psihologic asupra copiilor, ci le poate provoca ulterior boli grave precum cancer la sân sau ovarian.

La vârsta la care alte fetiţe încă se joacă cu păpuşile, Atlanta Carson se confruntă deja cu primele semne ale pubertăţii- pilozitate şi primul ciclu menstrual. "Într-o seară, în timp ce îi făceam baie, am rămas uimită când am remarcat primele fire de păr pubian. În scurt timp, Atlanta a avut primul ciclul menstrual. La vârsta aceea, nici nu realiza ceea ce i se întâmplă şi la vederea primelor picături de sânge a crezut că a avut un accident oribil. Mami, nu-mi place, când se opreşte, mi-a zis. Mi s-a rupt sufletul să văd cum se sfârşeşte copilăria fiicei mele ", a povestit Ema, mama fetiţei, pentru dailymail.co.uk.

  • ALARMANT. Fenomenul băieţilor cu sâni. Bombele alimentare care ne dopează copiii cu hormoni

Studiile efectuate în întreaga lume arată că vârsta la care fetiţele intră la pubertate a scăzut dramatic. Dacă acum 20 de ani, fetele aveau primul ciclu menstrual la 14-15 ani, în ultimul deceniu, acest lucru se întâmplă la 10-11 ani. Un studiu german arată că în fiecare deceniu, vârsta la care fetele intră la pubertate scade, în medie, cu cinci-şase luni. "La 12 ani, purta deja măsura C la sutien" Diagnosticul de pubertate precoce se pune în momentul în care toate aceste schimbări fizice au loc între 6 şi 8 ani, aşa cum este şi cazul Atlantei. Cu cât aceste schimbări fizice apar mai devreme, cu atât au un impact mai mare asupra comportamentului copiilor. Mai mult, simptomele premenstruale precum durerile de cap şi oboseala le pot afecta serios activitatea şcolară. "Atlanta s-a transformat brusc. Din fetiţa vesela a devenit adolescenta cu probleme emoţionale. A fost prima fată din clasa ei cu acnee, iar când avea 12 ani, purta deja măsura C la sutien. Lucrurile astea o izolează de ceilalţi colegi", spune Ema. Deşi cauzele fenomenului nu sunt pe deplin cunoscute, doctorii dau vina pe expunerea la substanţele chimice din mediul înconjurător, mâncarea procesată şi obiectele din plastic, care conţin substanţe care "imită" hormonii. Alte studii au asociat pubertatea precoce cu expunerea prelungită la lumina artificială de la computer sau televizor. Medicii români confirmă această tendinţă. "Consumul produselor alimentare cu estrogen sau substanţe asemănătoare acestora, precum carnea de pui sau de vită, soia, expunerea la plastice, medicamentele hipotensive sau sedativele, alături de promovarea timpurie a sexualităţii este motivul pentru care fetele intră astăzi la pubertate mult mai repede decât acum 20 de ani", consideră prof. dr. Constantin Dumitrache, medic endocrinolog la Institutul Parhon din Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News