Spania pune la bătaie o sumă uriaşă pentru a acoperi găurile din bănci

Spania pune la bătaie o sumă uriaşă pentru a acoperi găurile din bănci

Guvernul spaniol urmăreşte să aprobe în 16 noiembrie decretul de lege ce priveşte crearea băncii de rebuturi, care să adune activele toxice din întreg sistemul bancar spaniol. Potrivit unei surse oficiale din cadrul Ministerului spaniol al Economiei, citate miercuri de Rtve.es, banca de rebuturi se va numi SAREB şi va avea active în valoare de până la 90 de miliarde de euro.

Ministerul spaniol al Economiei a mai anunţat că în 19 noiembrie va intra în vigoare legea care prevede crearea SAREB, iar până la 25 octombrie este deschis un proces de consultări publice cu privire la acest subiect.

La începutul lunii octombrie, ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, anunţa că banca de rebuturi pe care s-a angajat să o creeze executivul spaniol, adunând toate activele toxice ale sectorului bancar spaniol, drept condiţie pentru primirea pachetului financiar european, destinat recapitalizării entităţilor financiare, va începe să funcţioneze ca atare de la 1 decembrie. El explica atunci că această entitate bancară astfel creată va dispune de capital majoritar privat, de cel puţin 55%, şi că activele toxice - în special imobiliare, adică împrumuturile acordate pentru construcţii şi ipoteci - vor fi achiziţionate la preţul real al pieţei.

Astfel, băncile cu probleme - mai ales BFA-Bankia, CatalunyaBanka, NovagaliciaCaixa şi Banco de Valencia - vor începe transferul activelor toxice către banca de rebuturi. Şapte bănci spaniole - jumătate dintre cele mai importante 14 ale ţării - au nevoie de 59,3 miliarde de euro pentru a face faţă nevoilor de capital ale sectorului.

Ne puteți urmări și pe Google News