Evaziune de 4 MILIOANE DE EURO. Şeful Vămii Călăraşi A FOST REŢINUT
- Petrisor Cana
- 11 octombrie 2012, 13:36
Procurorii DIICOT-Călăraşi au dispus reţinerea pentru 24 de ore a 13 inculpaţi, dintre care patru funcţionari vamali, membri ai unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi evaziune fiscală cu produse energetice - combustibili. Printre ei, se numără directorul Vămii Călăraşi, Ion Voicu.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Călăraşi au dispus reţinerea pentru 24 de ore a 13 inculpaţi, dintre care 4 funcţionari vamali, membri ai unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi evaziune fiscală cu produse energetice - combustibili. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 4 milioane de Euro. În acest caz, procurorii D.I.I.C.O.T. au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a 16 inculpaţi.
Anchetatorii au descoperit că George Guliu, Dumitru Chirvăsitu şi Andrei-Florin Jugănaru au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, printre care funcţionari vamali. Scopul evaziniştilor era prejudicierea bugetului de stat prin sustragerea de la plata accizelor aferente operaţiunilor comerciale efectuate cu motorină Euro 5, comercializată pe piaţa internă.
Astfel, în afacerea de milioane de euro a intrat şi Ion Voicu, director la Direcţia Judeţeană pentru Accize si Operaţiuni Vamale (D.J.A.O.V.) Călăraşi, a. Alături de el, mai sunt anchetaţi vameşii Andrei Anton, Adrian Andronescu şi Dan Nicolescu. Aceştia sunt acuzaţi că efectuau controale formale la societăţile comerciale implicate în evaziune. Procurorii susţin că membrii grupării au achiziţionat cantitatea de peste 11.000 tone motorină Euro 5, în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, printr-un antrepozit fiscal situat în municipiul Călăraşi.
În realitate, motorina era vândută la PECO, prin intermediul unor societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor. Pe circuitul comercial erau interpuse şi societăţi comerciale tip "fantomă", fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele.