Ziua Comemorării Holocaustului: Ambasadorul SUA aminteşte crimele comise în România şi în Europa acum 60 de ani
- Simona Mătieș
- 10 octombrie 2012, 12:30
Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, a declarat, cu ocazia comemorării Holocaustului în România, că azi "rememorăm o crimă îngrozitoare comisă aici, în România, şi în Europa, cu peste şase decenii în urmă".
"Pentru mine, ca avocat şi evreu, unul dintre cele mai înspăimântătoare aspecte este faptul că această crimă a avut loc în contextul colapsului total al instituţiilor juridice şi al statului de drept", a precizat ambasadorul, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA remis EVZ. În mai 2011, doi fii ai României, incomparabilul Elie Wiesel şi judecătorul Steven Breyer, de la Curtea Supremă a Statelor Unite, prieten al României şi nepot de român, au vorbit despre statul de drept şi despre Holocaust în Congresul SUA, la Washington. "Wiesel a explicat că evreii au fost abandonaţi nu doar de concetăţenii lor, ci şi de judecători şi instanţe. Aşa cum a explicat el, judecătorii din perioada Holocaustului erau lipsiţi de independenţă, compasiune, integritate morală şi curaj. Judecătorul Breyer a susţinut că cele mai eficiente obstacole în calea viitoarelor genocide sunt controlul puterii arbitrare elaborând constituţii şi oferind instanţelor independente şi procurorilor puterea să aplice prevederile acestora", a precizat diplomatul american. El a povestit că oamenii îl întreabă "de ce insistă atât de mult americanii asupra statului de drept, a independenţei judecătorilor şi procurorilor şi de ce luăm atât de ferm atitudine în această privinţă". "Facem acest lucru pentru că nu credem că scopul scuză mijloacele şi pentru că susţinem cu tărie că tirania majorităţii trebuie controlată de raţiune şi justiţie. Închei precum Breyer, cu un verset din Psalmul 89 din Biblie: "Dreptatea şi judecata sunt temelia scaunului Tău de domnie". Şi, aşa cum spunea unul dintre părinţii fondatori ai Americii, "vigilenţa constantă este preţul libertăţii",a mai spus Gitenstein.
Ambasadorul a precizat că speră ca americanii şi românii să nu uite niciodată această atitudine, pentru că nu există alt mod mai potrivit de a comemora sutele de mii de evrei români şi romii care au murit aici în anii '40.