Alegeri în Bosnia: Rezultat incert la Srebrenica, unde atât sârbii, cât şi musulmanii revendică victoria

Alegeri în Bosnia: Rezultat incert la Srebrenica, unde atât sârbii, cât şi musulmanii revendică victoria

Primele rezultate ale alegerilor locale din Bosnia indicau, aseară, o situaţie dificilă la Srebrenica, teatru al genocidului comis în 1995 împotriva musulmanilor altădată majoritari, unde candidata sârbilor ar putea prelua puterea.

La încheierea votului, Comisia electorală centrală a anunţat că "nu dispune de rezultate pentru Srebrenica" şi că va organiza o conferinţă de presă, azi, la ora 16.00 (ora României).

Preşedintele Comisiei electorale din Srebrenica, Nemir Alivukovic, a declarat, însă, că pe primul loc se află candidata sârbă, precizând că mai trebuie numărate o treime din voturi, relatează Agerpres.

La rândul său, candidatul musulman şi-a anunţat victoria, afirmând că restul voturilor ce au rămas de numărat vin de la musulmanii din diaspora.

"Este o luptă între politica dusă de cei care neagă genocidul şi cea a victimelor care nu vor ca această dramă să fie uitată", a declarat, după ce a votat, Camil Durakovic, 33 de ani, primarul musulman în exerciţiu şi candidat la propria succesiune. Puţini musulmani s-au întors la Srebrenica după războiul din perioada 1992-1995, însă legea permitea până acum ca persoanele care au fugit din oraş să voteze şi să menţină o majoritate pentru alegerea unui primar musulman, chiar dacă locuiau în altă parte în Bosnia.

În acest an, partidele sârbe s-au opus prelungirii acestei reguli speciale, iar comunitatea internaţională a refuzat să se amestece. Astfel că duminică au putut vota numai persoanele cu domiciliul în Srebrenica. Schimbarea a deschis calea ca în acest oraş comunitatea sârbă să preia puterea pentru prima dată de la încheierea războiului. Candidata sârbilor, Vesna Kocevic, refuză să pronunţe cuvântul "genocid", dar ea s-a declarat în favoarea unei "justiţii totale".

"Musulmanilor nu trebuie să le fie frică dacă eu voi câştiga. Sunt convinsă că sunt capabilă să fac mai multe decât predecesorii mei, pentru a restabili încrederea între cel două comunităţi", a declarat ea pentru France Presse.

În cursul masacrului de la Srebrenica, forţele sârbilor bosniaci au ucis circa 8.000 de bărbaţi şi au expulzat întreaga populaţie musulmană. Înainte de conflict, în Srebrenica locuiau aproximativ 37.000 de persoane, dintre care 73% musulmani şi 22% sârbi. Oraşul numără în prezent mai puţin de 6.000 de locuitori, sârbii fiind de departe cei mai numeroşi.

Ne puteți urmări și pe Google News