Într-o lună de zile, România ar putea rămâne pe întuneric

Într-o lună de zile, România ar putea rămâne pe întuneric

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat că societatea va intra în faliment în aproximativ o lună, dacă recursurile "băieţilor deştepţi" la decizia de declanşare a insolvenţei vor fi admise de Curtea de Apel Bucureşti.

Explicaţia acestuia pentru o declaraţie atât de radicală este că într-o asemenea situaţie Hidroelectrica ar fi pusă în situaţia dinaintea denunţării contractelor bilaterale de furnizare a energiei, neputând să le onoreze în condiţiile actuale.

"Având în vedere că la 20 iunie 2012 obligaţiile contractuale asumate de Hidroelectrica totalizau 19,8 TWh şi că producţia din 2012 nu va depăşi 12 TWh, în condiţiile de secetă prelungită, societatea va fi în imposibilitate de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale, cu consecinţa intrării în faliment", a declarat Borza. Băieţii deştepţi nu se dau bătuţi

Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries, clienţi ai Hidroelectrica ale căror contracte de furnizare la preţ redus au fost denunţate de administratorul judiciar, au depus recursuri la decizia de deschidere a procedurii insolvenţei, termenul de judecată fiind ieri. În afară de cele două companii, a depus recurs şi sindicatul Hidrosind. Decizia instanţei urmează să fie publicată pe 11 octombrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Remus Borza a criticat şi "tertipurile avocăţeşti" pe care încearcă să le folosească Alpiq pentru a împiedica intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica. Între altele, Borza s-a referit la depunerea mai multor cereri de strămutare a dosarului pe rolul unor alte instanţe din ţară, pentru a tergiversa procesul de insolvenţă.

O eventuală intrare în faliment a Hidroelectrica ar putea însemna oprirea funcţionării companiei, care are o cotă de piaţă de aproape 25% din producţia de curent electric a României. Ulterior, ar urma vânzarea activelor, fie la pachet, fie pe bucăţi.