Circul privatizării Oltchim, în presa străină: Să vii cu banii pe scările ministerului e impresionant, chiar şi pentru România

Circul privatizării Oltchim, în presa străină: Să vii cu banii pe scările ministerului e impresionant, chiar şi pentru România

România a ratat vânzarea acţiunilor majoritare la uzina chimică Oltchim, autorităţile anunţând că cel care a câştigat licitaţia, magnatul media Dan Diaconescu, nu a depus documentele cerute în timpul limită solicitat, relatează Reuters.

Guvernul a promis să încheie procesul de privatizare în 2013. Privatizarea Oltchim face parte dintr-un plan de creştere a veniturilor, agreat cu FMI, care oferă împrumuturi stand-by României. România trebuie să ia măsuri pentru a reduce arieratele din administraţia locală, să crească preţurile la gaze, să lanseze licitaţia pentru pachetul minoritar de acţiuni la Transgaz şi să vândă Oltchim, precizează Reuters.

Agenţia Reuters mai aminteşte că agenţia de privatizare a anunţat, în 21 septembrie, că vinde 54,8% din acţiunile la Oltchim pentru 203 milioane de lei lui Diaconescu. Acesta, care este şi un politician populist, a avut o ofertă mai bună decât grupul german de produse chimice PCC SE sau firmele locale Aisa şi Chimcomplex Borzeşti.

"Câştigătorul licitaţiei nu a arătat documente pentru a dovedi că are banii necesari, aşa că este inutil să continuăm negocierile", a spus ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu. "A fost un eşec", a spus şi premierul Ponta, adăugând că strategia de relansare a uzinei va fi făcută publică săptămâna aceasta şi vânzarea va fi încheiată anul viitor.

Guvernul de stânga şi-a atins ţinta de deficit bugetar, ca parte a acordului cu FMI, dar a rămas în urmă în alte domenii, cum ar fi absorbţia fondurilor europene de dezvoltare şi privatizarea pachetelor minoritare de acţiuni la firme de energie şi transport, precizează sursa citată.  Reuters aminteşte că partidul lui Diaconescu susţine reducerea taxelor şi că se află pe locul trei în preferinţele electoratului, de anul trecut, după social-democraţii de la putere şi democrat-liberalii din opoziţie, cu 14% dintre opţiunile electoratului. România va orgeniza alegeri parlamentare în decembrie, conchide Reuters. Financial Times: O încercare de a creşte în sondaje Să vii pe treptele Ministerului Economiei cu trei milioane de euro în bancnote retrase dintr-un cont personal este ceva impresionant, chiar şi după standardele româneşti, scrie Financial Times, comentând gestul lui Dan Diaconescu de a aduce, ieri, la Ministerul Economiei cei şapte saci cu bani. Dar în cazul mogului media Dan Diaconescu n-a fost suficient pentru a rămâne în cursa pentru Oltchim, o companie de stat împovărată de datorii, a cărei activitate a fost suspendată în august, mai scrie publicaţia britanică.

Pentru programul de privatizare al României, avem de-a face însă cu un nou eşec, în condiţiile în care Oltchim va atârna greu în bugetul public, destul de presat de cheltuieli.

Diaconescu, care deţine televiziunea OTV, l-a atacat pe Ponta într-un interviu acordat vineri, acuzându-l pe acesta că i-a subminat încercarea de preluare a Oltchim şi spunându-i că va fi foarte impresionat de următorii paşi pe care avea să-i facă. Paşi care au implicat scoaterea de la bancă a sacilor cu bani promişi şi aducerea acestora la Ministerul Economiei. Cele trei milioane de euro ar putea fi suficiente pentru plata salariilor celor de la Oltchim, dar sunt mult sub oferta făcută de mogulul media, cu care acesta a surclasat celelalte două oferte de la licitaţie, oferind un preţ peste valoarea de piaţă a achiziţiei.

Implicarea lui Diaconescu în privatizarea Oltchim s-a dovedit una extrem de prost planificată sau o încercare de a creşte în sondaje, în condiţiile în care partidul lui Diaconescu va candida la alegerile parlamentare din decembrie, cel mai probabil împotriva USL. Teatru politic

Pe de altă parte, subiectul Oltchim a fost tratat şi ieri de presa internaţională, când pe un blog al Financial Times a apărut un comentariu referitor la vânzarea Oltchim, în care se spune că privatizarea în România are reputaţia de a fi "controversată şi confuză". O întreprindere de stat cu pierderi trebuia privatizată rapid, sub presiunea internaţională, un magnat controversat se implică, un guvern neîndemânatic nu manageriază cazul aşa cum ar trebui şi acum există îndoieli referitoare la viitorul companiei, explică jurnalistul.  Firma cu datorii de 700 de milioane de euro trebuie vândută într-un pachet de privatizare propus de FMI, care susţine economia românească, precizează sursa citată, care aminteşte epopeea acestei privatizări începute în 21 septembrie, când magnatul media Dan Diaconescu a câştigat licitaţia.

"Pentru mulţi din România, lipsa de experienţă a lui Diaconescu în domeniul industrial şi ambiţiile sale politice, au făcut ca acest caz să fie puţin intrigant, iar povestea a luat o turnură dramatică atunci când, la câteva zile după licitaţie, premierul Ponta a declarat că Diaconescu nu are bani să plătească pentru Olcthim", scrie FT. Blogul aminteşte că, în presa locală, un consultant pentru business, care trăieşte în România,  Ronnie Smith, a sugerat că participarea lui Diaconescu la licitaţie a fost prost pregătită, parcă fără nicio legătură cu adevăratele probleme financiare de la Oltchim - fie pentru că acesta ar fi fost părăsit de un co-investitor străin, fie pentru că a fost vorba, pur şi simplu, "despre o piesă politică de teatru". CITIŢI ŞI:

  • Circul de la Oltchim, episodul final. Ponta: Vulpescu va fi schimbat, Dan Diaconescu - la Parchet
  • "Circ la minister", o cacealma de Dan Diaconescu
  • Dan Diaconescu: "Vom face plângeri penale împotriva domnilor Ponta şi Vulpescu"
  • Victor Ponta: Licitaţia la Oltchim a eşuat. Nu mai vrem ca Vulpescu să se ocupe de această privatizare
  • Telenovela Oltchim. Diaconescu a ridicat de la bancă banii de salarii!
  • Un partener al lui Dan Diaconescu spune ca acesta n-are banii pentru Oltchim!
  • Privatizarea Oltchim, transformată în circ. DD: Cer demisia lui Ponta, a minţit cu neruşinare! Guvernanţii: Arată banii!
  • Dan Diaconescu joacă dur. Cere anularea unei datorii de jumătate de miliard de lei a Oltchim către stat

Ne puteți urmări și pe Google News