Mark Mobius, omul din spatele Fondului Proprietatea: "Structura guvernului român este tipică regimului comunist"

Mark Mobius, omul din spatele Fondului Proprietatea: "Structura guvernului român este tipică regimului comunist"

Mark Mobius, omul care gestionează peste 2 miliarde de euro în România, susţine că structura guvernului român este demodată, tipică regimului comunist, în care economia era controlată de stat, iar această situaţie trebuie să se schimbe şi administraţia să permită mediului de afaceri să se dezvolte.

Prezent în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV, Mark Mobius, preşedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets, este de părere că România este atractivă pentru investiţii datorită entuziasmului oamenilor şi resurselor minerale şi agricole, care pot susţine creşterea economică, însă problema o reprezintă birocraţia administraţiei.

"Structura guvernului român la momentul de faţă este, oarecum, demodată, tipică pentru regimul comunist, unde reguli şi regulamente trebuiau făcute pentru orice aspect al economiei şi se descoperea că economia trebuie controlată tot timpul de către stat. Acum, situaţia schimbându-se sau fiind deja schimbată, este necesar ca şi aceste structuri să se schimbe. Şi trebuie să avem o administraţie care să permită mediului de afaceri să prospere, să se dezvolte, astfel încât să obţină beneficii", a declarat Mobius.

"În cazul Oltchim, cred că este posibil ca cel care a cumpărat combinatul să nu fie un manager bun pentru companie. Cred că este foarte important ca atunci când statul vinde astfel de întreprinderi să găsească un cumpărător viabil, capabil să cumpere şi să administreze activele cumpărate în beneficiul ţării şi să facă şi profit, bineînţeles", a afirmat Mark Mobius.

Franklin Templeton a preluat în septembrie 2010 administrarea Fondului Proprietatea, fond care deţine în prezent participaţii la companii de stat importante precum Hidroelectrica (19,9%), Romgaz (15%), Nuclearelectrica (9,7%), Transgaz (15%) şi Complexul Energetic Oltenia (21,5%), dar şi la companii privatizate precum OMV Petrom (20,1%), Alro (10,2%) sau BRD (3,6%).

Ne puteți urmări și pe Google News