VIOLENŢE la ATENA, în primele proteste de la instalarea noului guvern

VIOLENŢE la ATENA, în primele proteste de la instalarea noului guvern

Sindicatele din Grecia au anunţat pentru azi prima grevă generală de când a venit la putere coaliţia guvernamentală condusă de conservatori, în luna iunie. Greva de 24 de ore, organizată azi, vizează noile măsuri de reducere bugetară în valoare de peste 11,5 miliarde de euro.

UPDATE 2: Poliţia elenă a utilizat gaze lacrimogene contra protestatarilor care au aruncat cu pietre şi cockteiluri Molotov, la Atena, unde cel puţin 50.000 de oameni au participat la un marş spre Parlament, în cel mai mare miting din ţară, din ultimele luni. UPDATE 1: Zeci de mii de oameni (50.000, potrivit estimărilor Reuters) s-au adunat pe străzile din apropierea Parlamentului de la Atena pentru a participa la manifestaţiile de protest şi greva generală de azi, relatează BBC. Potrivit AFP, funcţionari, avocaţi, medici sau marinari au intrat, azi, într-o grevă generală, un test social pentru actualul guvern, împotriva noului plan de austeritate cerut de UE şi FMI în schimbul continuării finanţării statului elen. Băncile, şcolile şi agenţiile guvernamentale au rămas închise azi.  La Atena, poliţia estima, la mijlocul zilei, la peste 15.000 numărul de manifestanţi care se îndreptau spre Parlament, separaţi în două coloane, în timp ce la Salonic, al doilea oraş ca mărime al ţării, aproape 18.000 de persoane era cifra avansată de către poliţie. În capitală, defilarea cea mai numeroasă era cea a frontului sindical comunist Pame, unit sub sloganuri precum "Nesupunere'' şi '"Fără noi sacrificii pentru plutocraţie". O altă coloană era condusă de două centrale sindicale, GSEE şi Adedy, organizatoarele zilei de acţiune pentru "a respinge noile măsuri dure, nedrepte şi ineficiente".

Aproape 5.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi pentru a asigura securitatea manifestaţiilor, deseori violente în Grecia, aşa cum s-a întâmplat în cursul a două precedente greve generale, din februarie anul acesta. Accesul în Parlament era încercuit cu bare metalice. Economiile la buget reprezintă o pre-condiţie pentru ca Grecia să primească următoarea tranşă a împrumuturilor externe, fără care ţara ar putea ajunge la faliment, în doar câteva săptămâni, relatează BBC.

Sunt planificate pentru azi şi manifestaţii anti-austeritate de amploare. Austeritate continuă

Grecia are nevoie urgentă de cele 31 de miliarde de euro, dar cu un şomaj ajuns la cote record şi cu o treime dintre greci aflaţi sub limita de sărăcie, există multe frustrări şi rezistenţă la măsuri suplimentare de austeritate. Guvernul doreşte să taie pensiile şi să crească vârsta de pensionare până la 67 de ani.

Angajaţi din diverse sectoare publice iau parte la greva generală - de la doctori până la controlori de trafic. Greva a fost organizată de două dintre cele mai mari organizaţii sindicale din ţară, care reprezintă circa jumătate din forţa de muncă activă. Un sondaj, dat publicităţii săptămâna trecută, a arătat că peste 90% dintre greci consideră că reducerile bugetare prognozate sunt incorecte şi reprezintă o povară pentru cei săraci.

Mii de poliţişti au fost amplasaţi pe străzile din centrul Atenei, pentru a preveni izbucnirea unor violenţe, aşa cum s-a întâmplat la demonstraţiile anterioare. Grecia a primit în luna mai 2010 un pachet de împrumut de 110 miliarde de euro şi un altul de 130 de miliarde de euro în octombrie 2011, dar liderii europeni se împotrivesc acordării unor noi fonduri pentru Atena. Dacă intră în incapacitate de plată, Grecia ar putea fi nevoită să părăsească zona euro.

Ne puteți urmări și pe Google News