Consiliul Afaceri Generale al UE: progresele DNA să fie continuate şi sub noua conducere

Consiliul Afaceri Generale al UE: progresele DNA să fie continuate şi sub noua conducere

Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene apreciază în concluziile sale adoptate luni privind România şi Bulgaria eforturile ambelor state pentru îndeplinirea obiectivelor prevăzute de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi subliniază, în secţiunea dedicată României, că aceasta poate atinge în viitor obiectivele MCV dacă întreprinde acţiuni decise pentru garantarea statului de drept, dacă va menţine direcţia şi va accelera ritmul de amplificare a implementării reformelor.

Statul român "să se asigure că progresele realizate de procurori şi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) sunt continuate şi consolidate sub noua lor conducere", aceasta fiind una din concluziile cele mai importante ale reuniunii CAG, transmite Agerpres.

CAG notează, la capitolul realizări, că "România, în ultimii cinci ani ani, a realizat paşi importanţi necesari pentru a atinge obiectivele Mecanismului, precum adoptarea noilor coduri civil şi penal, noua strategie naţională anticorupţie, precum şi bilanţul pozitiv al DNA şi a Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI)".

În acelaşi timp, Consiliul Afaceri Generale subliniază că "un angajament politic susţinut pentru reforme al tuturor factorilor statali rămâne esenţial şi trebuie obţinut fără întârziere".

Ne puteți urmări și pe Google News

Consiliul salută intenţia Comisiei de a urmări îndeaproape situaţia din România şi aşteaptă "paşi concreţi înainte" în perspectiva raportului CE din acest an, apreciind că MCV a fost decisiv pentru progresele realizate până în prezent şi că rămâne "instrumentul adecvat pentru a asista România şi Bulgaria în eforturile lor de reformă".

"În lumina recentelor evenimente din România, Consiliul reaminteşte valorile fundamentale pe care este întemeiată UE şi salută angajamentul guvernului României în a acţiona decis pentru a asigura respectarea statului de drept şi independenţa sistemului judiciar în conformitate cu recomandările CE, precum şi paşii deja întreprinşi în această privinţă", se menţionează în concluzii.

CAG îşi încheie concluziile făcând apel la România şi Bulgaria să-şi accelereze în continuare eforturile pentru a răspunde recomandărilor conţinute în rapoartele de monitorizare ale CE din cadrul MCV.