Disputa teritorială dintre China şi Japonia se acutizează. Chinezii au atacat sediile companiilor nipone şi ambasada din Beijing

Disputa teritorială dintre China şi Japonia se acutizează. Chinezii au atacat sediile companiilor nipone şi ambasada din Beijing

Unsprezece nave guvernamentale chineze au sosit marţi după-amiaza în zona insulelor administrate de Japonia şi revendicate de către Beijing, a anunţat paza de coastă niponă. În China, manifestaţiile anti-nipone au luat o turnură violentă astăzi, mai multe companii japoneze care operează aici suspendându-şi activitatea.

"În jurul orei 16,30 (07,30 GMT), zece nave de supraveghere au fost reperate la graniţa apelor teritoriale ale insulei Uotsuri", a indicat un purtător de cuvânt al pazei de coastă, potrivit căruia cea de-a 11 navă a serviciului de control al pescuitului sosise anterior în zonă.

Niciunul din aceste vapoare nu a pătruns în apele teritoriale controlate de Japonia, conform aceleiaşi surse.

Doi japonezi au debarcat marţi dimineaţă pentru scurtă vreme pe insula din arhipelagul Senkaku, denumit Diaoyu de chinezi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vinerea trecută, Beijingul a trimis şase nave de patrulare în zonă.

Acest anunţ intervine în contextul tensionării relaţiilor sino-nipone în jurul amintitului arhipelag. De câteva săptămâni, în ambele ţări au loc demonstraţii de amploare privind grupul de insuliţe nelocuite, revendicate şi de Taiwan.

Săptămâna trecută, China a reacţionat vehement la un recent anunţ al Japoniei privind naţionalizarea arhipelagului revendicat de Beijing, după ce îşi reafirmase suveranitatea asupra Senkaku/Diaoyu.

După naţionalizarea a trei insule de către guvernul nipon, Beijingul a desfăşurat şase nave în apropierea insulelor.

În China au avut loc marţi ample manifestaţii populare antinipone. Mii de persoane au ieşit în stradă pentru a cere restituirea arhipelagului, cu ocazia împlinirii a 71 de ani de la cucerirea Manciuriei de către Japonia (18 septembrie 1931).

Companiile japoneze care activează în China şi-au suspendat astăzi activitatea după ce manifestanţii chinezi au atacat sediile şi magazinele de desafacere a produselor nipone, atacând chiar şi sediul ambasadei din Beijing. Guvernul de la Tokyo, unde au avut loc manifestaţii similare. a somat Beijingul să îi protejeze interesele de pe teritoriul chinez.

Pe de altă parte, marţi se află la Beijing secretarul apărării american Leon Panetta, într-o vizită menită să consolideze colaborarea sino-americană în domeniul apărării. Într-o conferinţă comună cu omologul său chinez Liang Guanglie, şeful Pentagonului a cerut menţinerea canalelor diplomatice Beijing-Tokyo, "în vederea rezolvării acestei dispute pe cale diplomatică paşnică", potrivit Agerpres.

Liang Guanglie a insistat că ţara sa urmăreşte cu mare atenţie situaţia în Marea Chinei de Est şi îşi "rezervă dreptul la măsuri suplimentare".