Tulburările din lumea arabă ameninţă al doilea mandat al lui Obama

Tulburările din lumea arabă ameninţă al doilea mandat al lui Obama

Casa Albă se confruntă cu o nouă provocare: Primăvara Arabă riscă să se transforme într-un sentiment anti-american generalizat. Tema politicii externe pe care liderul democrat mizează în lupta contra rivalului republican riscă să fie astfel compromisă şi să rămână fără efect.

Valul de violenţe din lumea arabă, izbucnite după difuzarea unui controversat film anti-Islam, l-a prins pe picior greşit pe liderul de la Casa Albă, nevoit acum să gestioneze o nouă provocare cu mai puţin de două luni înaintea alegerilor prezidenţiale.

Barack Obama trebuie să acţioneze cu grijă astfel încât Primăvara Arabă, revoltele care au răsturnat regimuri dictatoriale în ţări din lumea islamică, să nu se transforme într-un puternic sentiment anti-american în Orientul Mijlociu. O criză tot mai acută Un asemenea efect ar afecta serios discursul electoral al preşedintelui democrat, în care politica externă joacă un rol important, în contrast cu lipsa de experienţă în domeniu a rivalului republican Mitt Romney. Obama miza şi pe retragerea din Irak ca temă solidă de campanie, o realizare care ar putea fi anulată de o răzvrătire generală în ţările islamice.

De asemenea, o criză cu lumea arabă s-ar suprapune unei relaţii tot mai tensionate dintre administraţia Obama şi statul evreu pe fondul divergenţelor privind gestionarea dosarului nuclear iranian şi ar anula promisiunea făcută de Obama în 2009, la Cairo, privind resetarea legăturilor cu lumea islamică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un lucru e clar, prăpastia dintre SUA şi o lume arabă în care forţele islamiste sunt tot mai influente, după căderea regimurilor dictatoriale, creşte de la zi la zi iar provocarea va rămâne şi după scrutinul prezidenţial din noiembrie. Optimismul americanilor după Primăvara Arabă s-a stins treptat, la fel şi influenţa Washingtonului în ţări care în trecut îi erau aliaţi fideli, conchide şi Reuters. Atac bine orchestrat Administraţia Obama trebuie acum să răspundă şi acuzaţiilor că a fost avertizată din timp în legătură cu atacul asupra consulatului din Benghazi, în care şi-a pierdut viaţa ambasadorul american în Libia. Asediul de marţi asupra misiunii diplomatice americane a fost unul bine organizat şi asistat chiar de oficiali anti-americani din noul guvern de la Tripoli, potrivit ziarului New York Times. Ieri, protestele violente au continuat în lumea arabă, musulmanii furioşi atacând şi ambasadele Germaniei şi Marii Britanii din Sudan. CITIŢI ŞI:

  • MOARTEA ambasadorului american din Libia. Statele Unite fuseseră avertizate, dar n-au reacţionat
  • Ambasador american ucis în numele islamului