SEMN FOARTE PROST: Mai multe ţări se opun aderării României la Schengen. Consiliul JAI se amână

SEMN FOARTE PROST: Mai multe ţări se opun aderării României la Schengen. Consiliul JAI se amână

Consiliul JAI care ar fi trebuit să aibă loc saptamana viitoare a fost anulat, din cauza lipsei de consens privind aderarea Romaniei şi Bulgariei la Schengen, Germania şi Belgia alăturându-se poziţiei Olandei. MAE a confirmat informaţia.

"Confirmăm faptul că Preşedinţia cipriotă a Consiliului UE a decis anularea Consiliului JAI din 20 septembrie 2012 si reportarea subiectelor pe agenda următoarei reuniuni a Consiliului JAI din 25-26 octombrie 2012", a răspuns MAE la o solicitare a EVZ. Aderarea celor două ţări la spaţiul fără frontiere interne era singurul punct pe agendă şi, în lipsa unui consens, s-a decis anularea Consiliului JAI, urmatoarea reuniune fiind programată pe 25 octombrie.

De la Consiliul European din martie, cand s-a decis ca aderarea României si Bulgariei să fie dezbătută la Consiliul JAI din septembrie, ca urmare a opoziţiei Olandei, au apărut însa noi evenimente care au dat agenda peste cap.

Pe langa Olanda, acum se opun aderării şi Belgia - în contextul alegerilor locale din octombrie - şi Germania, care a transmis, de altfel, semnale în acest sens prin declaraţiile ministrului de Interne Hans-Peter Friedrich, care şi-a exprimat deschis scepticismul în legatură cu aderarea României şi Bulgariei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit unor surse europene, citate de Ziare.com, aderarea putea fi luată în discuţie în urmă cu 3 luni, când se pare că fusese netezit terenul pentru o decizie pozitivă. Acum, şansele ca România şi Bulgaria să fie primite în Schengen anul acesta sunt minime, subliniază aceleaşi surse. Citiţi şi:

  • Diaconescu: Este exclus să nu se decidă până la sfârşitul anului aderarea la Schengen
  • Traian Băsescu, despre Schengen: "Olanda face un abuz fără limite. Dar acum avem un termen clar" | VIDEO
  • Olanda: România şi Bulgaria nu sunt pregătite încă pentru integrarea în Schengen
  • Premierul Mark Rutte: Respingerea extinderii Schengen nu are efecte negative asupra Olandei
  • UE amână decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen până în septembrie