Ministrul francez de Interne vine în România pentru a înţelege de ce nu se se aplică politici de integrare a romilor

Ministrul francez de Interne vine în România pentru a înţelege de ce nu se se aplică politici de integrare a romilor

Ministrul francez de interne Manuel Valls şi ministrul delegat pentru afaceri europene Bernard Cazeneuve vor veni în septembrie în România pentru a discuta despre integrarea romilor cu autorităţile de la Bucureşti, în contextul în care guvernul socialist de la Paris a anunţat recent relaxarea condiţiilor de angajare pentru romi, concomitent cu o continuare a politicii de evacuare a taberelor ilegale.

Vorbind despre evacuarea unei tabere de romi din oraşul Evry, unde a fost primar până în luna iunie, ministrul de interne a anunţat luni că, în septembrie, îl va însoţi pe ministrul delegat pentru afaceri europene Bernard Cazeneuve într-o vizită în România, relatează AFP.

"Vreau să înţeleg de ce în această ţară (n.r. - România) nu sunt aplicate politici puternice de inserţie" în favoarea romilor, a declarat Valls la postul de radio Europe 1.

Poliţia franceză a derulat luni, la primele ore ale dimineţii, o operaţiune de expulzare a unei tabere ocupate de peste 70 de romi în Evry, în regiunea pariziană, oraş condus până în iunie de ministrul de interne.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situaţia sanitară şi în materie de securitate a taberei de romi era "insuportabilă", a afirmat Valls.

Potrivit Asociaţiei din departamentul Essonne pentru solidaritatea cu familiile de romi din România (ASEFRR), 72 de persoane locuiau de circa patru luni în barăci, în spatele unui spital dezafectat. Potrivit unei surse din cadrul poliţiei, operaţiunea de evacuare s-a derulat fără incidente.

Tot în departamentul Essonne, circa 100 de romi şi-au părăsit în week-end tabăra din Massy, pentru a evita o procedură de expulzare a unui teren aparţinând Ministerului de Interne.

Pe de altă parte, circa 60 de romi, între care numeroşi copii, au fost expulzaţi duminică seara dintr-un imobil pe care îl ocupau ilegal în Lyon, mai scrie France Presse, preluată de Agerpres.

Guvernul francez a anunţat miercuri relaxarea condiţiilor de angajare pentru romii din Franţa, proveniţi în cea mai mare parte din România şi Bulgaria. Mai multe tabere ilegale de romi au fost desfiinţate în această vară de autorităţile franceze. Potrivit organizaţiei Medecins du Monde, 15.000 de romi trăiesc în Franţa.