Povestea oraşului construit de un miliardar. Va avea de toate: primărie, gară, dar şi puşcărie
- Raluca Florescu
- 26 august 2012, 11:25
Miliardarul William Koch dezvoltă un oraş privat, la înălţime, în Munţii Stâncoşi, într-o regiune împânzită de oraşe fantomă, denumite aşa deoarece au fost părăsite imediat ce au dispărut exploatările miniere din zonă.
În vârstă de 72 de ani, Koch, care şi-a construit parţial averea prin dezvoltarea de depozite miniere subterane în Somerset, construieşte acum un loc unde poate trăi o comunitate, orăşelul urmând să fie împânzit de reproduceri, dar şi de construcţii de secol 19 aduse din alte locuri în Aspen.
Alcătuită din 50 de locuinţe, comunitatea va avea o primărie, puşcărie, dar şi o gară, scrie Bloomberg.
Koch este cunoscut drept colecţionar înrăit de vestigii care ţin de Vestul Sălbatic, el deţinând de altfel şi singura fotogafie a lui Billy the Kid, pe care a cumpărat-o pentru suma de 2,3 milioane de dolari la o licitaţie, anul trecut. Oraşul este destinat familiei şi prietenilor miliardarului şi nu publicului larg, potrivit unui purtător de cuvânt al firmei din Palm Beach, controlate de miliardar.
"Să ne gândim că domnul Koch va folosi acest oraş ca domiciliu. Acesta s-a oferit deja să arate publicului larg colecţia sa de obiecte din Vestul Sălbatic pe care o deţine, aici, în Palm Beach, şi o va face de asemenea în Washington, la Smithsonian. Nu este nimic, în afara clădirilor, ce nu va putea fi văzut de publicul larg în expoziţii", a mai spus acesta.
Koch, a cărui avere este estimată de topul Forbes la 4 miliarde de dolari, vrea să renunţe la anumite terenuri pe care le deţine în schimbul altor terenuri din zona care îl interesează, inclusiv un drum public care traversează ranchul şi asigură accesul la pădurea din apropiere.
Cu toate astea, miliardarul s-a lovit de refuzul anumitor localnici care spun că este absurd să cedeze terenuri valoroase doar pentru a satisface ambiţia unui singur om.
De regulă, spun cei care se împotrivesc, astfel de schimburi de terenuri se fac în interes public, ori aici interesul este unul pur personal.
Congresul va decide în cele din urmă dacă va aproba dealul propus de Koch, deoarece sunt implicate terenuri publice din Colorado şi Utah. O propunere similară, prin care se încerca schimbarea a 1.846 acri de teren public cu 991 de acri deţinuţi de Kock, a fost respinsă în 2010.
Koch este de profesie inginer chimist şi deţine în prezent trei licenţe. Este unul din membrii boardului muzeului Smithsonian. Ceea ce este individualizează celebra sa colecţie nu sunt doar obiectele care au aparţinut unor figuri celebre dar şi cele care erau folosite în viaţa de zi cu zi în Vestul Sălbatic, cum ar fi cele deţinute de căutătorii de aur, pălării folosite de cowboy, precum şi artefacte indiene.