Lunga coadă a Moscovei

Lunga coadă a Moscovei

Rusia intră în războiul politic de la Bucureşti. Miza este (in) dependenţa energetică a României.

Pentru a-şi spăla imaginea internaţională pătată, Victor Ponta a semnat cu contract cu compania de lobby G+ Europe, printre clienţii căreia se află guvernul de la Moscova şi Gazprom, a informat cotidianul austriac Die Presse.

Ziariştii străini acreditaţi la Bruxelles au primis e-mail-uri cu comunicate ale lui Ponta, transmise prin intermediul G+. Însă guvernul român a precizat că nu există nici un contract semnat, ci doar că reprezentanţi G+ "şi-au oferit sprijinul pentru dialogul cu presa, la Bruxelles, dar nu s-a concretizat nici o relaţie contractuală".

Războiul de independenţă

Ne puteți urmări și pe Google News

G+ Europe este parte a companiei americane de PR Ketchum Inc, la rândul ei parte a colosului Omnicom. În 2006, Ketchum a primit două milioane de dolari de la Kremlin, pentru a promova interesele Moscovei în SUA, la summit-ul G8, scrie România liberă. În 2007 mai primit un contract de 845.000 de dolari pentru a promova "securitatea energetică". În acelaşi an, Gazprom a angajat G+ Europe pentru a-i promova interesele în Europa. Forţa lobbyului rusesc prin G+ s-a vădit prima oară în februarie 2009, când , din cauza unei dispute cu Ucraina, ruşii au oprit livrarea gazelor către jumătate din Europa, în plină iarnă. Potrivit G+, valoarea contractelor cu ruşii ar fi fost sub 200.000 de euro lunar, dar firmele concurente susţin că aceasta ar fi fost de 3-5 milioane pe lună.

Gazeta Polska scrie că G+ Europe face un efort uriaş de propagandă împotriva gazelor de şist, care pun în pericol livrările ruseşti de gaze naturale. Sunt citaţi doi generali ai serviciilor secrete cehe, care susţin că ruşii sprijină financiar organizaţiile ecologiste ce militează împotriva gazelor de şist. Joi, Vocea Rusiei, radioul oficial al Moscovei, a lansat diversiunea că americanii au stat la originea suspendării lui Băsescu, susţinător al exploatării gazelor de şist pentru obţinerea independenţei energetice faţă de Rusia.