PONTA ştie verdicul la REFERNDUM: "Preşedintele Antonescu va promulga Legea Sănătaţii în toamnă"

PONTA ştie verdicul la REFERNDUM: "Preşedintele Antonescu va promulga Legea Sănătaţii în toamnă"

Premierul României Victor Ponta a început discuţiile pe noua Lege a Sănătaţii cu ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi şi cu şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. El nu a ratat ocazia de a ataca fostul guvern.

"Măsurile PDL ne-au adus în situaţia de a nu avea medicamente în farmacii. Vrem să îndreptăm toate hoţiile şi distrugerile regimului Băsescu. Educaţia şi Sănătatea sunt priorităţi absolute. Mergem să vedem ce formă are legea, care mai întâi va fi adoptată de Guvern, în luna septembrie va ajunge în Parlament, iar preşedintele Antonescu o va promulga". Se pregătesc creşteri de taxe pentru angajatori Una dintre propunerile controversate din noua lege vizează contribuţia la Sănătate pentru angajatori, care o să crească. Mai exact, în articolul 154 legea prevede plata contribuţiei la sănătate astfel:

a) 5,5 pentru asigurat; b) 5,2 pentru angajator, valoarea acestei contribuţii nu poate fi mai mică decât 5,2% aplicată la un salariu de mediu brut pe ţară, lunar, pentru fiecare angajat; c) 5,5 pentru asiguraţii cu plata contribuţiei din alte surse; valoarea acestei contribuţii nu poate fi mai mică decât 5,5% aplicată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

Asta înseamnă că acei angajatori care plătesc în acest moment la nivelul salariului minim pe economie (700 de lei) vor plăti la salariu mediu (peste 2.200 de lei). Practic, contribuţiile se vor dubla pentru angajatori. "Nu mi se pare o măsură potrivită. În textul iniţial pe care l-am discutat nu era prevăzut aşa ceva. Este nedrept pentru angajatori, iar aceştia vor pune presiune pe angajaţi. În plus, va înflori munca la negru. Nu cred că va fi acceptată varianta aceasta", a declarat pentru EVZ preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor Vasile Barbu.

Ne puteți urmări și pe Google News