General rus primit la Pentagon cu 19 salve de tun

General rus primit la Pentagon cu 19 salve de tun

Generalul rus Nikolai Makarov, ministru adjunct al Apărării, a fost primit ieri la Pentagon de Şeful statului major interarme american, generalul Martin Dempsey. Tema principală a discuţiilor a fost proiectul NATO de amplasare a scutului antirachetă în Europa, contestat de Moscova.

Însoţit de membri ai statului său major, generalul Makarov a fost primit cu mare pompă de militarul cel mai înalt în grad  american.  În onoarea oficialului rus au fost trase 19 salve de tun, potrivit unui protocol aplicat destul de rar de Ministerul american al Apărării. Cele două delegaţii au abordat, printre altele, proiectul de scut antirachetă al NATO şi al SUA în Europa, potrivit unui comunicat emis de statul major interarme.

Contestat încă din start de partea rusă, acest proiect - bazat în special pe tehnologie americană - prevede desfăşurarea progresivă a unor interceptoare de rachete şi radare puternice în estul Europei şi în Turcia. În timp ce Rusia susţine că elementele scutului reprezintă o ameninţare la adresa sa,  NATO încearcă să liniştească Moscova. Alianţa Nord Atlantică spune că scutul nu vizează Rusia, ci o ameninţare potenţială din Orientul Mijlociu, în special din partea Iranului.

Drept garanţie, Moscova cere să fie asociată acestui sistem antirachetă sau să primească asigurări că nu-i vizează capacitatea de descurajare. NATO refuză însăcategoric, preferând să-şi păstreze libertatea de manevră strategică. Makarov urma să avertizeze că guvernul rus nu va ajunge la niciun acord cu SUA în chestiunea scutului antirachetă până când nu vor avea loc alegeri în America, în toamna acestui an. susţin oficiali de la Pentagon. Această poziţie a Rusiei vine după incidentul din luna martie, când, din cauza unui microfon rămas deschis, presa a putut auzi ce i-a transmis preşedintele Obama omologului său rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, promiţându-i "mai multă flexibilitate" în negocierile pe tema scutului, dacă va obţine un al doilea mandat la Casa Albă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste comentarii au atras criticile republicanilor, care spun că administraţia SUA are de gând să facă noi concesii Moscovei, lucru care ar afecta securitatea naţională a Americii.