Oamenii "Transformer". Cum slăbeşti complet în 30 de minute
- Ionel Iloae
- 3 iulie 2012, 14:51
E ca şi cum ţi-ai scoate peste noapte 25 kg din propriul corp: dacă îţi tai stomacul în aprilie, până în august eşti ca nou pe plajă.
Focşăneanul Corneliu Florian nu mai suporta dietele. S-a chinuit cum a putut, a încercat toate tehnicile motivaţionale, dar nu putea slăbi. Stresul, mâncatul cu poftă, depresiile l-au învins. La 37 de ani ajunsese la 151 kg şi burta i se revărsa peste cureaua pantalonilor. Şi s-a hotărât: slăbitul prin cuţit. Pare simplu dar e scump - intri un om în sala de operaţie şi peste câteva zeci de minute ieşi alt om. Într-o lună dai jos 20-30 de kg şi parcă vezi viaţa cu alţi ochi. Optimismul îţi revine imediat, în alte 2-3 luni faci liposucţie şi o abdomenoplastie (îndepărtarea excesului de piele) şi devii ca nou. Te tai la stomac când te doare inima
"Slăbitul chirurgical" prin tăierea unei porţiuni de stomac sau prin "plierea" mucoasei gastrice (plicatura) câştigă teren, mai ales că e văzută şi ca o soluţie rapidă de a scăpa de diabet. Plicatura gastrică, făcută laparoscopic, este cea mai în vogă metodă de micşorare a stomacului. Se fac 5-6 incizii de 1 cm şi intervenţia durează doar câteva zeci de minute. Dacă tăiatul stomacului costă minim 2.500 de euro, la care se adaugă tratamentul ulterior, plicatura gastrică e mult mai acccesibilă: e doar 500 de euro. Preţurile sunt importante pentru că în România aceste intervenţii nu se decontează prin CASS. "Vin persoane cu trimitere de la cardiologi sau pneumologi, pentru că supraponderalii fac un complex de boli asociate", explică doctorul Daniel Timofte.
20 de kg dispar peste noapte
Medicul spune că după operaţie se vindecă diabetul de tip II, pentru că odată cu slăbirea, cantitatea de insulină secretată devine suficientă. Slăbirea după operaţie este dramatică: îţi dispar brusc câteva zeci de kilograme şi o altă armată de specialişti trebuie să te ajute să faci faţă noii realităţi, să ştii ce să faci cu corpul tău.
Corneliu Florian a făcut rezecţie gastrică, i-au redus stomacul la un volum de 10-15% din cel pe care-l avea iniţial. "Într-o lună a slăbit 20 kg. Pacientul se simte bine, a fost la control", spune medicul.
Lui Corneliu Florian i-au secţionat inclusiv zona care controlează saţietatea şi care stimulează senzaţia de foame. Dacă nu va ţine dietă, încetul cu încetul stomacul se va dilata şi va reveni la volumul iniţial. O altă pacientă, Lenuţa Flora a apelat la plicatura gastrică. După operaţie, în scurt timp a slăbit 10 kg, de la 100 la 90 kg. E abia începutul, dar e drumul cel mai scurt. S-a "resetat" cu vreo 30 kg
Obezitatea a împins, de multe ori, la măsuri disperate. În urmă cu câţiva ani, 7Est a redat cazul unei ieşence stabilită la Londra care şi-a extras chirurgical 25 de kilograme din propriul corp. La 29 de ani, Maria avea 111 kilograme şi, în urma intervenţiilor chirurgicale, a ajuns să cântărească 82 de kilograme. La sfarşitul lui august 2008 a făcut liposucţie, şi a ajuns la 101 kilograme, iar după două luni abdomenoplastie, în urma căreia a ajuns la 82 de kilograme. "Aveam nevoie de un imbold. De la peste 100 de kilograme, îţi este greu să crezi că poţi slăbi doar cu diete. Acum continui să am o viaţă echilibrată. Ştiu că niciodată nu mă voi mai îngrăşa la abdomen, dar se poate pune în alte zone ale corpului", povestea ieşeanca la acea dată. Liporeducţia este o intervenţie chirurgicală ce cuprinde două etape. În prima se face liposucţie, prin care este scoasă grăsimea dintr-o anumită zonă a corpului. Apoi, urmează abdomenoplastia, scoaterea excesului de piele. Pregătiţi câteva mii de euro...
Operaţiile pentru reducerea dimensiunii stomacului se fac doar la cererea pacientului, după ce eşuează dieta recomandată de nutriţionişti. Costurile sunt suportate integral de pacienţi.
"Poate dacă s-ar analiza fiecare caz în parte ar fi motive pentru decont din partea casei, pentru că se elimină unele cheltuieli cu bolile asociate. De exemplu, dispare diabetul dobândit", adaugă chirurgul Daniel Timofte.
Aparatura folosită este de unică folosinţă, iar costurile pot ajunge la mii de euro. Astfel, pentru rezecţia numită gastric sleeve, doar dispozitivele necesare ajung la 2.500-3.000 de euro. La aceşti bani se adaugă analizele. Cu mult mai modernă, plicatura gastrică este şi mult mai ieftină: circa 500 de euro. "Tehnicile de rezecţie gastrică nu influenţează metabolismul corpului uman, cum se poate întâmpla cu anumite diete drastice, luate de prin reviste." Daniel Timofte, medic <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/sbQxotHYYAk?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiţi şi:
- Operaţiile care te scapă pe viaţă de kilogramele în plus
- Jurnalul femeii care şi-a tăiat stomacul pentru a slăbi
- "Am slăbit 30 kg prin operaţie"
- Cu ajutorul bisturiului, a slăbit 50 kg. "După operaţie mă dădeam cu tiroliana"