Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, este în vizorul inspectorilor ANI

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, este în vizorul inspectorilor ANI

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, este cercetat de Agenţia Naţională de Integritate privind suspiciuni de conflict de interese.

Liviu Pop a declarat că a fost înştiinţat telefonic astăzi de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) că s-a declanşat o procedură de evaluare privind nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese în perioada exercitării funcţiei de demnitar public. Ministrul a mai spus că nu i s-a solicitat să prezinte documente. "Mă voi prezenta luni, la ora 12.00, nu am nicio problemă de conflict de interese", a mai spus Liviu Pop.  În 15 mai, Liviu Pop a fost numit interimar la conducerea Ministerului Educaţiei, după demisia lui Ioan Mang. Pop este din 7 mai ministru delegat pentru Dialog Social. Conflictul de interese

Potrivit unor surse ANI, Liviu Pop s-ar afla în conflict de interese, întrucât a semnat un ordin prin care profesorilor din învăţământul preuniversitar li se reţin, din nou, cotizaţiile sindicale direct de pe statele de plată. În acest mod ar avantaja o categorie profesională, respectiv sindicatele. În cursul anului trecut, fostul guvern a decis că din salariile profesorilor să nu se mai reţină cotizaţiile sindicale. Având în vedere că prin această măsură, cadrele didactice urmau să plătească banii, doar dacă vroiau, doar la sindicate, aceste organizaţii s-au aflat în pericolul de pierde milioane de euro. Federaţiile sindicale, din rândul cărora a făcut parte şi actualul ministru Liviu Pop, au dat în judecată ministerul iar procesul se judecă şi în prezent (după ce sindicaliştii au pierdut într-o primă instanţă).

Asistent manager la un proiect Imediat după numire, Evenimentul Zilei a dezvăluit că sunt mai multe lacune grave în declaraţiile de avere şi interese ale noul ministru al Educaţiei. Liviu Pop nu şi-a trecut în declaraţiile de interese si avere un contract derulat cu bani europeni, pentru care a fost platit cu 2.000 de lei lunar. Contactat telefonic de acesta a recunoscut că a fost plătit pentru munca depusă în calitate de asistent manager în cadrul proiectului "Resurse Umane Calificate, locuri de muncă ocupate". "M-am retras din acest proiect pe data de 7 mai 2012, mi-am dat demisia. Nu mai reţin salariul lunar încasat. A fost undeva în jur de 2000 - 2100 de lei pe lună", a declarat Pop pentru EVZ. Banii au fost donaţi sindicatului Întrebat de ce nu şi-a trecut acest contract derulat cu bani europeni în declaraţia de interese depusă în iunie 2011, Pop a susţinut că nu ştia că trebuie să facă acest lucru. Mai mult, arată că aceşti bani i-a donat sindicatului. Indemnizaţia nu apare nici în declaraţia de avere depusă în iunie 2011. Manager proiect: "a primit bani din ianuarie 2011" Mangerul "Resurse Umane Calificate Locuri de Muncă Ocupate" Alina Perşa a explicat pentru EVZ că Liviu Marian Pop a fost remunerat pentru activitatea sa de "asistent manager" cu o sumă lunară de aproximativ 2.000 de lei. Plata acestor sume a început imediat după ce s-a semnat finaţarea. "Contractul s-a semnat la sfârşitul anului 2010, iar primele îndemnizaţii s-au plătit undeva în lunile ianuarie sau februarie 2011", a declarat Alina Perşa. Proiect demarat pe 3 ianuarie 2011 Proiectul "Resurse Umane Calificate Locuri de Muncă Ocupate" a urmărit facilitarea accesului la educaţie a 600 de şomeri din judeţele Maramureş, Satu Mare şi Bihor. Proiectul a început pe data de 3 ianuarie 2011 şi este pe o perioadă de doi ani. Finanţarea în acest caz a fost asigurată de Fondul Social European în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Domeniul Major de Interventie 5.1. Prin derularea unui număr de 4 programe diferite de formare, proiectul contribuie la creşterea nivelului de pregătire profesională a participanţilor la cursuri de bucătari, barmani, chelneri şi lucrător în pensiune turistică.

Ne puteți urmări și pe Google News