Ultima zi a procesului măcelarului de la Oslo. Apărarea cere cea mai indulgentă pedeapsă posibilă

Ultima zi a procesului măcelarului de la Oslo. Apărarea cere cea mai indulgentă pedeapsă posibilă

Apărarea lui Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane anul trecut, a cerut astăzi "cea mai indulgentă pedeapsă posibilă" pentru clientul său, respingând totodată eventualitatea unei internări psihiatrice cerute de procurori.

La sfârşitul unei pledoarii de două ore şi jumătate în ultima zi a procesului, la fix 11 luni de la carnagiul de la 22 iulie 2011, avocatul Geir Lippestad a cerut ca Breivik să "fie condamnat la cea mai indulgentă pedeapsă posibilă" şi ca solicitarea de internare să fie respinsă.

Breivik a recunoscut uciderea a 77 de persoane în două atacuri - unul armat şi unul cu bombă - în luna iulie a anului trecut. Dacă va fi găsit alienat mintal, Breivik ar fi cel mai probabil închis într-o instituţie pentru bolnavi psihici şi nu într-o închisoare.

"Breivik vrea să fie pedepsit pentru acţiunile sale, adică să fie tratat responsabil penal de către instanţă", a spus avocatul Geir Lippestad, citat de Agerpres.

"Dacă ne uităm la drepturile omului şi luăm în considerare faptul că inculpatul are un proiect politic - a vedea acţiunile sale ca o expresie a bolii înseamnă a încălca unul din drepturile umane de bază, dreptul unei persoane de a-şi asuma responsabilitatea pentru acţiunile sale", a declarat avocatul.

Chiar dacă riscă ani grei de închisoare, extremistul de 33 de ani ţine să fie declarat sănătos din punct de vedere mintal pentru a nu-şi vedea ideologia invalidată de o patologie mintală, potrivit sursei citate.

Considerând că o internare psihiatrică ar fi 'mai rea decât moartea', Anders Behring Breivik a declarat judecătorilor luna trecută că nu va declara apel dacă va obţine câştig de cauză asupra acestui punct.

Joi, Parchetul a cerut internarea psihiatrică a lui Anders Behring Breivik, estimând că există suficiente îndoieli cu privire la sănătatea mintală a acuzatului pentru a-l considera fără răspundere penală.

Procurorii au cerut o pedeapsă de 21 de ani de închisoare - pedeapsa maximă, care poate fi prelungită atât timp cât un individ este considerat periculos - în cazul în care au Curtea îl va declara pe Breivik răspunzător din punct de vedere penal.

Judecătorii vor avea sarcina de a tranşa această delicată problemă în verdictul lor, aşteptat la 20 iulie sau 24 august, adaugă sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News