Peste 60% dintre adolescenţii români fac sex, dar nu ştiu nimic despre boli
- Cristiana Mazilu
- 22 iunie 2012, 20:06
Mai mult de jumătate dintre liceeni sunt activi sexual. Cu toate acestea, principala lor preocupare este să nu aibă o sarcină nedorită şi nu să se protejeze împotriva bolilor venerice.
Un studiu prezentat azi de fundaţia "Tineri pentru Tineri" şi realizat în rândurile elevilor din liceele româneşti arată că 62% dintre aceştia şi-au început viaţa sexuală. Noua generaţiile a evoluat, iar adolescenţii sunt tot mai informaţi în materie de sex şi protecţie. În schimb informaţiile lor sunt culese din mass-media sau din rândul prietenilor, pentru că cei mai mulţi părinţi evită să discute despre asta cu copiii lor. "Adolescenţii sunt preocupaţi de sex şi o vor face chiar dacă asta nu e pe placul părinţilor", explică Adina Manea, managerul fundaţiei "Tineri pentru Tineri", care încearcă să educe liceenii cu privire la relaţiile sexuale.
Acelaşi studiu arată că vârsta la care are loc primul contact sexual a crescut în ultimii ani, iar cei mai mulţi dintre tineri fac sex pentru prima dată în jurul vârstei de 16 ani în cazul băieţilor şi 17, în cel al fetelor. Adolescenţii experimentează mai mult
Tinerii nu uită de protecţie când vine vorba de sex, dar motivaţia lor este una eronată. Statisticile arată că peste 67% dintre ei s-au protejat la primul contact sexual. Îngrijorător este însă că cei mai mulţi caută să se protejeze de o sarcină nedorită şi nu de bolile cu transmitere sexuală. Dovadă stă şi faptul că 16% dintre tinerii activi sexual nu au folosit niciodată prezervativul, cea mai sigură formă de protecţie împotriva bolilor venerice. "Tinerii sunt insuficient informaţi despre infecţiile cu transmitere sexuală. Aproape 2 din 10 tineri cred că o persoană nu e infectată cu boli cu transmitere sexuală, dacă nu prezintă niciun simptom vizibil" spun reprezentanţii fundaţiei Tineri pentru Tineri.
Naivitatea vârstei îşi spune şi ea cuvântul când vine vorba de relaţii. 6 din 10 tineri au vrut să folosească protecţie la contactul sexual, dar 20% dintre ei au fost convinşi de parteneri să renunţe la prezervativ.
În plus, în adolescenţă tinerii au mai mulţi parteneri, iar asta pentru că sunt tentaţi să experimenteze, cred specialiştii. Datele arată că peste 16% dintre respondenţi au avut mai mult de trei parteneri în ultimele trei luni. Mai mult, 20% dintre ei au avut cel puţin o relaţie sexuală ocazională în ultimele 12 luni.
Fundaţia "Tineri pentru Tineri", în parteneriat cu Ministerul Educaţiei a încercat să îi înveţe pe adolescenţi despre ce înseamnă să ai o viaţă sexuală sănătoasă şi le-a răspuns întrebărilor pe care ei nu ar fi îndrăznit să le pună unui părinte. Programul "Educaţie pentu Viaţa de familie" s-a desfăşutat în liceele din 15 judeţe unde peste 5.000 de tineri au învăţat câte ceva despre sex.
"Adolescenţii se raportează mai puţin la familie, sau la profesori şi îşi ia informaţiile fie din mass-media, fie de la prieteni. Doar 5% dintre elevii de liceu au cerut sau au primit informaţii de la părinţi. Aici îi ajutăm noi", conchide Adina Manea.