ALEGERI ÎN GRECIA: Samaras are trei zile la dispoziţie pentru a forma un guvern. Tsipras a ales să meargă în opoziţie

ALEGERI ÎN GRECIA: Samaras are trei zile la dispoziţie pentru a forma un guvern. Tsipras a ales să meargă în opoziţie

Antonis Samaras, liderul dreptei elene, clasată pe locul întâi după alegerile legislative, potrivit estimărilor oficiale, va căuta, începând de astăzi să formeze un guvern de "uniune naţională", pentru care a lansat un apel duminică seară, inaugurând o perioadă de negocieri politice care pot dura zece zile dacă nu se ajunge la o înţelegere de la primele tratative.

Potrivit articolului 37 din Constituţia Greciei, Samaras, în vârstă de 61 de ani, a primit din partea preşedintelui Karolos Papoulias un "mandat exploratoriu" pentru a forma un "guvern care să se bucure de încrederea Parlamentului".

Afirmând că "ţara nu are niciun minut de pierdut", Samaras a încercat să treacă peste această procedură, chemând toate partidele cu orientare proeuropeană să i se alăture. Refuzul potenţialilor săi aliaţi însă îl obligă să respecte procedurile.

Creditat cu 130 de locuri din totalul de 300 de ale Parlamentului, Samaras va dispune de trei zile pentru a încerca să alcătuiască un cabinet.

Dacă va da greş, jocurile politice vor fi conduse atunci de Alexis Tsipras, liderul formaţiunii stângii radicale Syirza. Cunoscut pentru poziţia sa profund ostilă planului de austeritate impus ţării de UE şi FMI, el a exclus din start orice alianţă, optând pentru opoziţie, cu circa 72 de mandate obţinute în alegeri, scrie AFP.

În asemenea condiţii, Tsipras ar trebui să remită şi el mandatul preşedintelui Papoulias care îl va încredinţa lui Evangélos Vénizelos, liderul socialiştilor din PASOK, creditat cu locul al treilea şi 33 de mandate.

Solicitat de Samaras, căruia ar putea să-i aducă mandatele necesare pentru a deţine majoritatea absolută în Parlament, Vénizélos a ţinut să precizeze duminică seară că nu va participa la un guvern de coaliţie decât în cazul în care i se va alătura şi Syriza.

În astfel de condiţii, Grecia s-ar afla din nou într-un impas politic, în faţa căruia şeful statului ar deveni actorul principal pentru o serie de negocieri cu principalele partide, ce ar putea dura mai multe zile.

Papoulias a mai desfăşurat o misiune identică în încercarea de a salva situaţia politică, după scrutinul de la 6 mai, fără să reuşească să identifice o majoritate capabilă să guverneze. La 16 mai, a fost nevoit să abandoneze negocierile constatând "imposibilitatea formării unui guvern".

Dacă va fi constrâns să repete acest gest, în Grecia se va organiza al treilea rând de alegeri anticipate. În această perioadă, afacerile curente sunt gestionate de cabinetul interimar în exerciţiu, condus de magistratul Panayotis Pikrammenos.

Ne puteți urmări și pe Google News