Ţeapa cu acai, produsul de slăbit care a înnebunit lumea. Cu ce boli s-au ales românii care au căzut în plasă
- Cristina Lica
- 16 iunie 2012, 20:50
Pastilele cu fructe exotice promit că topesc 15 kg pe lună, dar mai rău îngraşă şi dereglează organismul.
Mai întâi a fost dieta cu supă de varză, apoi cafeaua pentru slăbit şi pantalonii care topesc grăsimea. Moda lor a trecut, însă disperarea unei populaţii sub asediul obezităţii arată că orice "trăsnaie" în materie de produse de slăbit încă mai prinde, în ciuda avertizărilor. În vogă e acum tratamentul cu acai, "produsul de slăbit numărul 1 în America", care se vinde ca pâinea caldă şi în ţara noastră, în special pe Internet. Pozele de tip "înainte şi după" iau ochii, iar oferta e de nerefuzat: pastilele "topesc 15 kg într-o lună, fortifică imunitatea, previn bolile de inimă, cresc energia şi încetinesc îmbătrânirea". Cei care au căzut în plasă nu doar s-au îngrăşat, dar s-au şi îmbolnăvit. Jurnalista necunoscută, promoter în România
Aproape că nu e site "nespamat" de reclamele cu obezi şi respectivele cutii de pastile. Un singur click şi eşti redirecţionat către povestea Mariei R., redactorul-şef al revistei lunare "Medical News Today" (a cărei existenţă nu se confirmă), care a slăbit "până la 12,5 kilograme într-o lună". "Îţi voi dezvălui un secret. Anul trecut, am primit un email despre un nou produs de slăbit. Nu am crezut, dar pentru că am început să primesc un număr exagerat de emailuri, am comandat cutiuţa", mărturiseşte "cunoscuta jurnalistă". Cel care a declanşat febra internaţională a fost doctorul Nicholas Perricone, care l-a numit alimentul numărul unu al planetei. Vedetele de la Hollywood au fost încântate, Oprah Winfrey menţionându-l chiar în emisiunile sale.
Imaginea produselor cu acai în România este o aşa-zisă jurnalistă de la o revistă care nu există
Acai e fructul unui palmier din Brazilia. Conţine de două ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele şi de trei ori mai mulţi decât vinul roşu. În ceea ce priveşte efectul de slăbire, rezultatele cercetărilor sunt însă vagi. "Boabele de acai au o compoziţie aproape perfectă de proteine, iar antioxidanţii sunt absorbiţi rapid, dar asta nu înseamnă că ajută şi la slăbire", subliniază dr. Corneliu Moldovan, medic homeopat la Institutul de Medicină CompleÂmentarăşi Alternativă. Producătorii pot să vândă "gogoşi" în voie, întrucât, spre deosebire de medicamente, suplimentele sunt puţin reglementate. Primesc un singur aviz, de la Institutul de Bioresurse Alimentare, ceea ce înseamnă cel mult că nu sunt toxice. Dacă vrea să reclame reacţiile, consumatorul nu are unde. "Reclamaţiile primite la Agenţia Naţională a Medicamentului sunt redirecţionate către Ministerul Sănătăţii", spune reprezentantul ANM, Anca Crupariu. ."Ministerul Sănătăţii nu notifică suplimentele, deci nici nu ia în seamă reclamaţiile", spune în replică Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al instituţiei. "M-am ales cu boli pe viaţă"
În loc să scape de kilogramele în plus, Andreea, 29 de ani, s-a îngrăşat şi se confruntă cu serioase dereglări hormonale după o cură cu pastilele cu acai.
"Doar cine nu a trecut prin asta nu ştie cât de grav poate fi. Nu mănânci mare lucru, dar organismul obişnuit cu suplimentul nu mai procesează cum trebuie alimentele şi transformă în calorii orice pui în gură. M-am îngrăşat aproape 20 de kg în două săptămâni deşi nu mănânc pâine, nici prăjeli sau dulciuri. Pastilele mi-au dat metabolismul peste cap, iar acum, cu tot cu regim cântărit la gram şi sport zilnic, nu am dat jos nimic", e dezamăgită tânăra.
Printr-o situaţie asemănătoare trece şi Mariana, 32 de ani, care a încercat pastilele acum un an. "Mă confrunt cu mari probleme de atunci, nici menstruaţie nu mai am. E o mare păcăleală", spune tânăra. Şi pe forumuri se discută aprins despre miraculoasele pastile. "Am făcut prostia să iau acum trei an pastilele. Am slăbit 20 de kg, dar am pus înapoi 30 şi m-am ales cu boli pe viaţă, cum ar fi tensiune arterială mărită, ameţeli şi aritmii. Nu merită să vă riscaţi sănătatea", e sfatul internautei.
Suplimentele cu acai fac furori. Românii le cumpără intensiv de pe Internet Suplimentele alimentare sunt slab reglementate, iar consumatorii nu au unde să reclame reacţiile adverse
Efect de bumerang: kilogramele se pun la loc Produsele miraculoase de slăbit provoacă de la hipertensiune şi palpitaţii, până la tulburări endocrine şi insomnii
Deşi ţara noastră s-a aliniat legislaţiei europene, adoptând, anul trecut, o lege care le interzice producătorilor de suplimente alimentare să mai scrie pe etichete că tratează sau ameliorează anumite boli, experienţa arată că aceste prevederi se respectă prea puţin spre deloc.
În cazul pastilelor pe bază de acai, medicii nutriţionişti subliniază că este fizic imposibil să scăpaţi de 15 kilograme într-o singură lună, iar efectele adverse pe care le pot avea sunt extrem de grave. "Să slăbeşti mai mult de 10 kilograme pe lună este păcăleală pe faţă, este total greşită ideea că iei o pastilă şi gata, rezolvi problema cu slăbitul. Foarte multe persoane s-au păcălit astfel, au slăbit în primă fază, după care s-au îngrăşat la loc, şi şi-au dat peste cap întreg organismul. Alte reacţii adverse pe care le pot avea sunt durerile de cap, insomniile, aritmiile şi palpitaţiile", subliniază nutriţionistul sportiv Şerban Damian.
Şi senzaţia de energie pe care o promit aceste suplimente alimentare este o altă păcăleală. "Energia resimţită este doar de moment. Când încetezi să mai iei pastilele, eşti căzut şi apare oboseala cronică", atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, expert în nutriţie.
O altă problemă este faptul că multe persoane pun la loc kilogramele pierdute cu ajutorul pastilelor. "Asta este consecinţa faptului că se produc dereglări hormonale şi apare efectul yo-yo, de bumerang. În loc să crească rata metabolică, adică rata de ardere a caloriilor, pastilele o scad, iar metabolismul se leneveşte. Dacă ar fi aşa de simplu, obezitatea ar fi fost de mult eradicată", explică specialistul Mencinicopschi. În categoria efectelor adverse raportate intră şi iritabilitatea, amenoreea (lipsa menstruaţiei), tulburări psihice, precum anorexia nervoasă sau bulimia. Odată ce luaţi pastile de slăbit, metabolismul se leneveşte şi începe să ardă caloriile într-un ritm mai lent
150 de lei este preţul aproÂximativ la care se vinde o cutie de pastile de slăbit cu acai. Există patru sortimente
"Cantitatea de antioÂxiÂdanţi conţinută de pastile e mare, dar nu ajută neapărat la slăbit." CORNELIU MOLDOVAN, medic homeopat
Atenţie la promoţii false!
Nu doar că nu ajută în procesul de slăbire, însă produsele cu acai vă pot lăsa şi fără bani. Mulţi hackeri se folosesc de acest supliment pentru a vă fura datele de pe cardul de credit. Organismul american Federal Trade Comission a semnalat fraude de acest gen în cazul celor care au comandat produse de pe site-uri nesigure care promiteau o cutie de medicamente gratis (free trials), dar care taxau în plus consumatorii şi cu 90-100 de euro pe lună. Cinci companii din SUA au fost obligate să plătească despăgubiri în valoare de 1,5 milioane de dolari.