Guvernul francez reintroduce pensionarea la 60 de ani pentru unii salariați

Guvernul francez reintroduce pensionarea la 60 de ani pentru unii salariați

Noul guvernul socialist de la Paris a semnat un decret prin care a reintrodus posibilitatea pensionării francezilor la vârsta de 60 de ani, faţă de 62 anterior, pentru acei salariaţi care au început să lucreze mai devreme.

Ministrul afacerilor sociale, Marisol Touraine, a afirmat că decizia noului guvern, prezentată drept ''o măsură de dreptate finanţată în întregime'', va viza 110.000 de persoane în 2013 şi va costa 1,1 miliarde de euro pentru acel an şi până la 3 miliarde în 2017, când se va încheia mandatul preşedintelui Francois Hollande.

În urma  acestei măsuri, persoanele care au început să muncească la vârsta de 18 sau 19 ani şi care au cotizat cel puţin 41 de ani pot să iasă la pensie la 60 de ani, fără să aştepte vârsta legală de pensionare, majorată treptat până la 62 de ani prin reforma fostului preşedinte de dreapta Nicolas Sarkozy. Legea reformei sistemului de pensii, care prevede cresterea varstei de pensionare de la 60 la 62 de ani, a fost promulgata de presedintele francez Nicolas Sarkozy, anunta Le Monde. Forma finala a legii fusese adoptata de Parlamentul de la Paris pe data de 27 octombrie.

În pofida protestelor de strada masive, organizate de francezi înaintea adoptarii legii reformei sistemului de pensii în Parlament, actul normativ a fost promulgat de fostul președinte francez în toamna lui 2010. Legea prevede creșterea vârstei de pensionare de la 60 la 62 de ani, până în 2018, deși în Franța se aplică deja un impozit progresiv anual pentru pensii, de la 5,5% la pensiile mici până la 40%, la cele foarte mari.

Ne puteți urmări și pe Google News