MĂRTURII DESPRE "DROGUL VIOLULUI". Se repetă povestea cu etnobotanicele: GHB pătrunde în România, iar autoritățile au „ochelari de cal”

MĂRTURII DESPRE "DROGUL VIOLULUI". Se repetă povestea cu etnobotanicele: GHB pătrunde în România, iar autoritățile au „ochelari de cal”

Două cazuri ciudate au fost semnalate în 2011, când două tinere au căzut peste balcon și nu-și mai aminteau nimic. Ulterior, s-a constatat că fuseseră violate. Un singur ONG din România trage semnalul de alarmă, dar autoritățile ignoră fenomenul. „Drogul violului” produce amnezie și dispare imediat din sânge, nefiind depistat la analize.

Oficial, „drogul violului” nu există în România. Rapoartele Agenției Naționale Antidrog (ANA) vorbesc de o singură captură de 15 ml de GHB (acid Gama HidroxiButiric), făcută în 2010. Cazurile suspectate până acum sunt considerate alarme false, iar știrile despre comercializarea drogului în cluburile de noapte din Ardeal și București sunt văzute ca simplu „folclor”.

Există în schimb sute de mărturii din Occident, din Rusia sau America de Nord și Australia. Ca regulă, GHB este asociat cu amnezie temporară sau chiar totală. E ca și cum ai bea foarte mult și-ai uita ce-ai făcut.

Misterul fetelor violate de la Râșnov și Costinești

În România au existat două episoade stranii în care s-a suspectat drogarea unor fete ce au fost violate. Cazurile sunt din 2011 și au rămas neelucidate până în ziua de azi. În ianuarie, la Revelionul „rusesc” (pe stil vechi), o studentă din Republica Moldova a căzut peste balconul unei vile din Râșnov. Urcase în cameră cu un om de afaceri basarabean iar medicii legiști au găsit dovezi că fata a fost forțată să întrețină relații sexuale. Tânăra a stat mult timp în comă dar dosarul n-a fost finalizat nici acum.

Un al doilea caz a apărut la Costinești, în august 2011. O balerină din Cluj, dansatoare sezonieră într-un club, a plecat pe picioarele ei din discotecă, nu băuse, dar peste câteva ore a fost găsită inconștientă pe trotuarul din fața pensiunii unde era cazată. La fel, căzuse de la etajul 2. Înainte de a cădea și-a sunat o prietenă și i-a spus că e amețită și că nu-și mai simte picioarele. A stat o săptămână în comă iar când și-a revenit a spus că nu mai ține minte nimic. De asemenea, există ipoteza că ar fi fost violată. Ambele cazuri au acest element comun: pierderea memoriei, în cazul balerinei constatându-se chiar amnezie totală.

În acest moment, subiectul GHB în România se află exact în aceeași fază incipientă ca cea premergătoare exploziei comerțului de etnobotanice, ce s-a produs în 2008. Ca și atunci, și-acum s-a auzit peste tot de „drogul violului”, se știe că e ușor de adus din Marea Britanie, unde se găsește peste tot, dar încă n-au apărut consumatorii. În urmă cu patru ani, toată lumea credea că „etnobotanicele” nu prezintă niciun pericol Oficialii Agenției Naționale Antidrog spun că nu avem o problemă cu drogul violului. Potrivit ANA, GHB provine din Anglia, iar în România în ultimii trei ani nu au fost înregistrate cazuri de urgenţe medicale datorate consumului. „Având în vedere rezultatele obţinute din evaluarea tuturor datelor colectate în ultimii ani şi a studiilor realizate de către specialiştii ANA, se poate concluziona că atât prezenţa pe reţelele de trafic, cât şi consumul de GHB nu reprezintă un fenomen în România”, susține chestorul de poliție Sorin Oprea, șeful ANA. Similitudinile cu „etnobotanicele” frapează: în urmă cu 4 ani toată lumea le considera „droguri ușoare”, toți știau că sunt „legale” și că astfel nu pot fi considerate periculoase, deci autoritățile nu și-a bătut capul cu ele decât când era prea târziu. „Sarea de mare” penetrase profund piața și sute de tineri erau internați la Urgențe, cu creierii făcuți țăndări. 

CIADO spune că drogul există dar autoritățile îl ignoră

Un singur ONG din România este preocupat de fenomenul „drogului violului”, trăgând semnalul de alarmă. Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO) a dat un comunicat în care spune că pericolul pătrunderii GHB este iminent. 

„Pentru a fi acceptați de către o femeie, bărbații pun acest drog în băutura partenerei, pentru ca apoi să o violeze fără ca aceasta să riposteze vehement. GHB se vinde sub formă de lichid, praf, capsule sau granule, ce se dizolvă în apă sau alcool și, pentru că nu are nici miros sau gust, nu poate fi depistat la prima vedere. GHB își face efectul în circa 5-15 minute, consumatorul simțindu-se la fel ca după un pahar sau două de alcool: relaxat, ușor ametit, destins, dezinhibat”, susține Gigel Lazăr, reprezentantul CIADO. Potrivit acestuia, numărul celor care folosesc GHB a crescut semnificativ în România. În 2010 a fost descoperită o singură doză de 15 ml în București, iar anul acesta a fost înregistrată o victimă, la Iași. Ulterior însă, povestesc ofițerii de crimă organizată, aceasta și-a retras plângerea.

„Din informatiile noastre, Rohypnolul, GHB și Ketamina, au devenit foarte populare în <party-rave> sau în cluburile de noapte datorită efectului lor relaxant și amnezic. Solicităm autorităților vigilență în controlul acestui drog ce poate produce efecte dezastruoase și să înțeleagă că avertizările societății civile au fundamente solide, așa cum CIADO a făcut și în aprilie 2009 cu etnobotanicele dar autoritățile au acționat târziu, în anul 2011", se arată într-un comunicat al CIADO. GHB induce somnolența: bărbații devin excitați, iar femeile - docile

Specialiștii în domeniul bio-medical explică faptul că administrarea repetată a GHB poate duce la pierdere neuronală şi a celulelor suport cerebrale, mai ales la nivelul hipocampului şi a cortexului prefrontal. „Efectele GHB sunt foarte similare cu acelea induse de consumul de alcool. Poate avea efecte sedative, hipnotice, disociative sau poate induce amnezie. Pe de altă parte, GHB duce la pierderea capacităţii de orientare spaţială şi pierderi de memorie, acţionând asupra receptorilor de la nivelul cortexului cerebral pre-frontal”, explică Florina Bojin, medic specialist Medicină de Laborator.

Riscul supradozei: în combinație cu alcool poate duce la moarte

Alte efecte ale drogului: efecte sedative şi euforice, ameţeli, confuzie, convulsii, crize epileptiforme, bradicardie, stop cardio-respirator, stare de inconştienţă şi comă. „Ingestia împreună cu alcool poate cauza chiar și moartea”, avertizează medicul.

GHB este până la urmă o substanţă naturală care se găseşte la nivelul sistemului nervos central uman, dar şi în unele produse de origine animală, în vin, bere sau citrice. „În timpul consumului recreaţional de GHB (o cantitate de 1,5-2,5 grame poate induce efectele), concentraţia de GHB creşte, rezultând o stare de somnolenţă care poate dura până la 6 ore”, a mai explicat Florina Bojin. SITUAȚIA ÎN EUROPA

Raportul ANA semnalează o cotă de piață a GHB de circa 4%

 „Conform datelor cuprinse în Raportul European privind Situaţia Drogurilor 2011, estimările prevalenţei consumului de GHB în rândul populaţiilor de adulţi și elevi sunt mult mai mici decât cele pentru consumul de cocaină și ecstasy. Totuși, consumul acestei substanţe poate fi mai mare în anumite grupuri, medii sau zone geografice. Studii de prevalenţă, recent realizate în Belgia, Republica Cehă, Ţările de Jos și Regatul Unit, raportează pentru consumul de GHB o prevalenţă pe parcursul vieţii care variază între 3,9% și 14,3%, în timp ce prevalenţa consumului de GHB în ultima lună este de maximum 4,6%” - se arată într-o informare ANA.

ECSTASY LICHID

Atenție: acest drog dispare rapid din sânge și nu e detectat la analize

Drogul violului, GHB, este supranumit și ecstasy lichid. De regulă, bărbații care îl consumă manifestă un grad mai mare de stimulare sexuală, iar femeile o sexualitate accentuată: acceptă relații multiple, involuntare, despre care nu își mai amintesc decât vag. Grav este că stupefiantul nu numai că este inodor, insipid şi incolor, dar la câteva ore de la consum, dispare din sânge.

CAZURI DE DROGAȚI ÎN LUME Un caz tipic descris de o victimă: a aflat de la medici că a fost violată

Jessica Doyle, din Anglia, a fost dependentă de GHB timp de doi ani. „Foloseam GHB 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. O făceam, spuneam eu, ca să rezist. Doar când ascultam muzica rave și mă drogam mă simțeam cu adevărat relaxată. Anxietatea, depresia, dispăreau ca prin minune. Apoi cineva din anturaj a murit după o supradoză. Mi-am dat seama atunci că puteam fi eu. Nici acum nu știu cum am reușit să merg la școală așa drogată și cum am reușit să termin colegiul”, povestește tânăra. „M-am simțit ca o bucată de carne” Ziarul canadian „The Province” relatează povestea terifiantă a unei tinere care a fost drogată involuntar cu GHB într-un local. Anette Orango nu își amintește cum s-a drogat. Era la o masă cu mai mulți prieteni, la un moment dat s-a dus la baie, iar la întoarcere a terminat băutura din pahar. Apoi următorul lucru pe care și-l amintește e de a doua zi dimineața: s-a trezit pe la 10.30, o oră neobișnuită pentru programul ei. Era dezbărcată.

„Primul lucru pe care mi l-am spus era că eu nu dorm topless. Apoi am observant că pantofii mei erau aliniați lângă perete. Nu obișnuiesc așa ceva. Când am intrat în baie, am văzut că vomitasem pe pode, și nu îmi amintesc să mă fi simțit rău nicio secundă. Mi-am privit pulpele picioarelor și am văzut că eram pline de echimoze, iar pe piciorul stâng aveam imprimată forma unei mâini care m-a strâns așa de tare încât mi-a lăsat vânătăi”, le-a relatat tânăra jurnaliștilor.

Speriată, a ajuns la medici și, după o serie de analize, verdictul a fost clar: fusese drogată cu „drogul violului” și apoi violată. „M-am simțit ca o simplă bucată de carne. Nu îmi amintesc nimic din ce s-a întâmplat cu mine”, a mai spus canadianca.

Ne puteți urmări și pe Google News