Euro continuă să sufle în ceafa leului, la 0,16 bani de maxim. Speranțe, însă, pentru cei cu credite în franci

Euro continuă să sufle în ceafa leului, la 0,16 bani de maxim. Speranțe, însă, pentru cei cu credite în franci

Leul a rămas foarte aproape de minimul istoric față de euro, cotația oficială anunțată de BNR fiind de 4,4646 lei/euro. Tranzacțiile interbancare au menținut cursul într-un interval îngust de ieri și până astăzi, existând și momente în care a trecut peste pragul de 4,47.

Dolarul american a pierdut ceva mai mult din câștigul ultimelor zile față de leu, fiind cotat la 3,5492 lei, însă mai mult ca urmare a evoluției de pe piețele internaționale, unde cursul euro/dolar a crescut cu aproape un cent în această dimineață.

Francul elvețian a pierdut și el aproape jumătate de ban, ajungând la 3,7154 lei. Moneda elvețiană este de urmărit în perioada următoare, după ce ieri cursul euro/franc a crescut brusc până la 1,2075, aparent ca urmare a unor cumpărări masive din partea unei bănci importante.

Este prima dată în ultimele două luni când cursul se îndepărtează atât de mult de pragul de 1,2 apărat de Banca Centrală a Elveției, și există voci care spun că aceasta ar fi în spatele mișcării de ieri, încercând să mute cotația mai sus pentru a apăra exporturile, pe care economia țării de bazează cu precădere. Tendința de scădere a euro în fața monedelor emergente a fost vizibilă și pe celelalte piețe din regiune, însă ceva mai puternic decât în România. Moneda unică europeană s-a depreciat cu 0,42% față de zlotul polonez, cu 0,1% față de coroana cehă și cu 0,12% față de forintul maghiar.

Ne puteți urmări și pe Google News