CAMERA DEPUTAŢILOR : Revizuirea Constituţiei, "îngropată" de USL la comisia juridică

CAMERA DEPUTAŢILOR : Revizuirea Constituţiei, "îngropată" de USL la comisia juridică

Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost retrimis comisiei juridice a Camerei Deputaţilor la propunerea reprezentanţilor PSD şi PNL. PDL a cerut discutarea proiectului articol cu articol, însă propunerea liderului deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader a fost respinsă la vot.

UPDATE. 11. 28. Propunerea liderului deputaţilor PDL privind efectuarea unui apel nominal a fost respinsă. Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost retrimis la comisia juridică cu 115 voturi pentru, 29 împotrivă şi 6 abţineri.   UPDATE. 11.27 ,, Fiţi politicieni până la capăt. De ce vreţi să vă ascundeţi în spatele comisiei juridice. Această comisie e ca o groapă de gunoi, aruncaţi acolo tot ce nu vă convine (...) Asumaţi-vă prin vot că nu respectaţi voinţa cetăţenilor de la referendum,, a spus Daniel Buda. UPDATE 11.25. PDL nu este de acord cu retrimiterea la comisia juridică, anunţă Mircea Toader şi cere ca proiectul de lege să fie dezbătut articol cu articol. Totodată, Toader cere apel nominal pentru retrimitera la comisie. UPDATE 11.22. Deputatul UDMR Marton Arpad a susţinut şi el retrimiterea proiectului la comisia juridică, acesta susţinând că proiectul nu a fost aprobat cu majoritatea necesară. UPDATE 11.18. Preşedintele comisiei juridice, Daniel Buda, a susţinut că proiectul de revizuire a Constituţiei nu s-a discutat pe sub masă aşa cum au acuzat colegii săi de la USL. ,, Proiectul nu s-a discutat noaptea, s-a discutat ziua în timpul programului,, a spus Buda. La rândul său, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader a spus că actualul Parlament este unul legitim şi le-a reproşat deputaţilor USL că nu au participat la şedinaţ comisiei juridice, deşi au fost invitaţi. UPDATE 11.15. ,, Reprezentanţii PDL au discutat în clandestinitate în comisia juridică proiectul de revizuire a Constituţiei,, a acuzat deputatul PSD, Valeriu Zgonea, solicitând retrimiterea proiectului la comisie. Propunerea sa a fost susţinută şi de colegul său liberal, Eugen Nicolăescu, care a susţinut că numai viitorul Parlament poate să discute revizuirea Constituţiei. Deputaţii jurişti au dat undă verde pe 10 aprilie proiectului de revizuire a Constituţiei. "Am finalizat dezbaterile pe proiectul privind revizuirea Constituţiei. Au rămas câteva chestiuni punctuale care sunt mai mult de nuanţă, nu de fond, urmând ca raportul să meargă în plen, din câte am înţeles pe data de 24 aprilie", anunţa atunci preşedintele comisiei juridice, Daniel Buda. Totodată, Buda şi-a exprimat speranţa că parlamentarii Opoziţiei "se vor trezi şi nu vor ignora voinţa românilor pe ceea ce înseamnă Parlament unicameral şi ceea ce înseamnă reducerea numărului de parlamentari la 300". Deputații juriști au adoptat, de principiu, modificarea articolului 146 litera h, astfel încât avizul Curţii Constituţionale în privinţa propunerii de suspendare a preşedintelui României să fie obligatoriu şi nu consultativ ca până acum. 

Noua formă a articolului respectiv va fi: Curtea Constituţională dă aviz obligatoriu pentru propunerea de suspendare a preşedintelui. În cadrul aceleiaşi şedinţe, deputaţii jurişti au decis şi că hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii să se ia prin vot deschis şi nu secret ca până acum. Totodată, s-a introdus şi un articol nou care prevede ca deficitul să fie de maximum 3% din PIB şi datoria publică de maximum 60% din PIB. Printre cele mai importante modificări la Constituţie adoptate de principiu în Comisia juridică a Camerei se mai numără: introducerea formei de Parlament unicameral cu 300 de parlamentari şi reducerea vârstei legale pentru a fi ales în Parlament de la 23 la 18 ani. CITIȚI ȘI:

  • Deputații juriști au dat undă verde revizuirii Constituției
  • Deputații juriști au dat undă verde Parlamentului unicameral
  • Dezbateri pe revizuirea Constituţiei la comisia juridică. Deputații USL și UDMR, absenți

Ne puteți urmări și pe Google News