N-ai văzut așa ceva: au mâncat o vacă turbată și s-a îmbolnăvit tot satul

N-ai văzut așa ceva: au mâncat o vacă turbată și s-a îmbolnăvit tot satul

Au tăiat repede animalul bolnav şi au mâncat pe săturate. După aceea au aflat că s-ar putea să moară toţi în chinuri.

Întâmplările din seara aceea, din Dagâţa (Iaşi), sunt demne de o comedie bufă. Pe 12 mai, vaca sparge un geam în grajd şi alertează toată familia Chiriac. Izbeşte cu picioarele pereţii de chirpici ai poiatei şi stăpâna casei cheamă urgent veterinarul. Robert Ciubotaru o leagă, prelevează probe şi le spune să nu se atingă de ea, că e suspectă de turbare. Dar femeia, cum e la ţară, se gândeşte la banii pierduţi şi hotărăşte s-o taie până nu moare. Îşi cheamă vecinii, adună claca şi îi face felul. Îi ia plămânul chiar în seara aceea, îl pune la fiert în oală, trânteşte un drob şi-l înghite cu toată familia până să se culce. Şi de aici începe nebunia. S-au ghiftuit cu carne Sâmbătă seara, Elena Chiriac vânduse aproape toată carnea, vreo 200 de kile. A dat sfoară în sat şi oamenii s-au adunat la chilipir, c-o dădea cu 10 lei kilogramul. O parte au mai cumpărat şi duminică, a luat şi poliţistul satului, şi primarul fusese chemat, dar n-a mai apucat, că se terminase. Până duminică noapte, toţi se apucaseră să facă mâncărică şi s-o savureze la cină. Luni dimineaţă, se scoală tot satul să plece la muncă. Vine rezultatul de la DSV şi stupoare: vaca era turbată! Veterinarul dă alarma în toată Dagâţa. Oamenii se iau cu mâinile de cap. Se face comisie, toţi sunt obligaţi să aducă ce-a mai rămas din carnea cumpărată, se sapă o groapă adâncă de-un metru jumate, au aruncat în ea resturile din vacă, au turnat doi litri de motorină şi i-au dat foc. "Patru kilograme am luat şi-am făcut-o toată duminică. Luni m-am dus la vie şi, când m-am întors, un domn doctor m-a trecut pe tabel ca să fac vaccin", povesteşte Ştefan Ioraşcu. "Trimiteţi vaccinul, să nu turbeze satul" Din aproape în aproape, 25 de oameni au recunoscut că au mâncat din vacă, dar medicii de la DSV bănuiesc că nu toţi s-au trecut pe listă. "Le e ruşine, nu conştientizează pericolul, am de dus muncă de lămurire cu ei. S-au trecut numai capii de familie, dar mi-e greu să cred că nu le-au dat şi copiilor", explică şi doctoriţa de la dispensar, Mirela Herescu. "Şi frate-meu a mâncat şi nu vrea să se treacă pe listă", dă exemplu primarul Mirel Damaschin.

Episodul doi s-a petrecut la Prefectură. Noul prefect, Marian Bosianu, primeşte luni, pe la prânz, informarea cu cazul de la Dagâţa şi sună să se intereseze. La DSV nu erau suficiente doze de vaccin antirabic, aşa că prefectul intervine la Bucureşti, să se livreze dozele, să nu turbeze tot satul. "E chestiune de interes naţional", se agitau sătenii, care au făcut coadă la dispensar să se vaccineze.

Elena Chiriac, de la care a plecat totul, s-a încuiat îmbufnată în casă de când s-a iscat molima. E profesoară pensionară, a fost directoarea şcolii, soţul a fost secretarul Primăriei şi are tot respectul satului, toţi au avut încredere în ce le dă să mănânce. De ruşine, n-a primit ziariştii la ea în curte. Fiica ei neagă faptele şi dă vina pe gura satului: "N-am vândut nimic, doar am tăiat animalul. Cinci oameni au ajutat şi sunt vaccinaţi. Şi eu am făcut vaccinul", spune Crina Chiriac. O mai şi despăgubesc pe femeie Cel mai calm e directorul adjunct al DSV Iaşi, Constantin Platon, care nu dă vina pe nimeni: "Femeia nu e vinovată că i s-a îmbolnăvit animalul. Vom evalua bovina şi îi vom da o despăgubire proprietarilor. S-a depistat la timp rabia, oamenii fac vaccin, riscurile sunt minore".

Aşa-i în Moldova. Totul se rezolvă cu duhul blândeţii. Nimeni nu face un caz dintr-o epidemie de rabie, un mic genocid din neatenţie. Sătenii așteaptă la dispensar să li se facă vaccinul. Multora le e însă rușine și nu vor să vină să se înțepe, ca să scape de boală C-au mâncat carne de vacă turbată, e una, dar nici nu vor să recunoască. Într-o familie, din opt s-a trecut doar unul pe listă "Am făcut un pacheţel pentru părinte. Nu l-a primit, a spus că pleacă pentru o săptămână. A fost norocul lui." PETRU NĂSTURAŞ, sătean din Dagâţa Rabia este fatală Rabia este o boală virală, în general având incubaţia între 20 şi 90 de zile. Vaccinarea post-infecţie are rezultate bune dacă este făcută imediat. Se presupune că vaca din Dagâţa a fost muşcată de o vulpe turbată. Oamenii se pot infecta fie şi numai prin contact cu carnea unui animal bolnav, virusul pătrunzând în organism prin micro-leziunile pielii. Problema în Dagâţa este că durează până când toţi oamenii vor înţelege să facă vaccinul. După 30 de zile de la producerea infectării, boala poate deveni fatală. „Evoluţia este ireversibilă după instalarea primelor simptome”, a precizat dr. Carmen Dorobăţ, directorul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Ne puteți urmări și pe Google News