Traian Băsescu: Trebuie explicat populației că gazele de șist nu sunt periculoase pentru mediu

Traian Băsescu: Trebuie explicat populației că gazele de șist nu sunt periculoase pentru mediu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va fi necesară o strategie pentru a explica populației faptul că exploatarea gazelor de şist nu are efecte periculoase în ceea ce priveşte mediul înconjurător.

"În România avem deja o dezbatere privind gazele de şist şi trebuie să dezvoltăm o strategie de a explica populaţiei că nu sunt riscuri serioase cu aceste gaze", a afirmat Băsescu, la întâlnirea cu Richard Morningstar, trimisul special al Secretarului de Stat al SUA pentru Energie în Eurasia.

El a fost completat şi de ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, care a declarat că va discuta personal cu ministrul Economiei în acest sens. "Dacă veţi decide că există gaze de şist şi veţi dori să le exploataţi, va trebui să existe un plan transparent, care să îi asigure pe oameni că nu este afectat mediul înconjurător", le-a transmis Gitenstein reprezentanților companiei americane Chevron, care are mai multe licențe de explorare ce vizează gazele de șist. Sfat de la Mark Gitenstein Ambasadorul american i-a sfătuit pe guvernanții români să permită măcar etapa de explorare începută deja de companiile energetice, pentru a vedea care este potențialul țării noastre din această perspectivă. Guvernul Ponta a propus în Programul de Guvernare adoptarea unui moratoriu prin care explorarea gazelor de șist ar fi stopată până când se va dovedi că acest proces nu este nociv pentru mediul înconjurător. Citiți și:

  • Ambasadorul Gitenstein cere explicații Guvernului pentru stoparea exploatării gazelor de șist de către Chevron
  • Sulfina Barbu: Chevron va obține documentația de mediu în cel puțin doi ani
  • Contractele de concesiune ale Chevron vor fi desecretizate
  • Misterele din jurul concesiunilor Chevron
  • LOVITURĂ PENTRU CHEVRON. Exploatarea gazelor de șist, suspendată. VEZI ce cuprinde programul de guvernare al Cabinetului Ponta

Ne puteți urmări și pe Google News