Viena: Negocierile Iran-AIEA, umbrite de noi informații compromițătoare la adresa Teheranului

Viena: Negocierile Iran-AIEA, umbrite de noi informații compromițătoare la adresa Teheranului

Înainte de începerea unei noi runde de negocieri între Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi Iran cu privire la programul nuclear al Republicii Islamice au apărut scurgeri de informaţii ce pun într-o lumină nefavorabilă regimul de la Teheran.

Associated Press a intrat în posesia schemei unui obiectiv cilindric, care se presupune că este utilizat la testarea dispozitivelor explozive, scrie ziarul israelian ”Haaretz”.

Un oficial implicat în monitorizarea programului nuclear al Iranului susţine că astfel de obiective sunt folosite în activităţile privind armele nucleare, mai exact la testele nucleare. Instalaţia ar fi fost construită, după cum afirmă sursa AP, la începutul anilor 2000, cilindrul având o dimensiune de 300 de metri cubi; 18,8 metri, în lungime şi un diametru de 4,6 metri. Se presupune că facilitatea a fost utilizată în anii 2003, 2005 şi 2006. Numeroşi experţi internaţionali, inclusiv din cadrul AIEA, au declarat că informaţia pare credibilă.

SUA, mai multe ţări din Europa Occidentală şi statul Israel suspectează Iranul de încercarea fabricării armei nucleare, sub pretextul dezvoltării energiei nucleare civile. La începutul acestui an, îndoielile faţă de natura paşnică a programului nuclear iranian au condus la agravarea situaţiei din Golful Persic.

La sfârşitul anului trecut, AIEA a dat publicităţii un raport conform căruia Iranul a întreprins activităţi pe scară largă în ceea ce priveşte dezvoltarea armei nucleare inclusiv până în 2003 şi le-ar continua şi astăzi. Imediat după acest raport, Israelul a spus că este pregătit să lanseze o operaţiune militară pentru distrugerea facilităţilor nucleare iraniene.

Ne puteți urmări și pe Google News