Daniel Chițoiu a primit avizul Comisiilor pentru funcția de ministru al Economiei. VEZI ce va face
- Marius Pandele
- 7 mai 2012, 12:00
Daniel Chițoiu, ministrul propus pentru preluarea portofoliului Economiei, a primit, astăzi, votul Comisiilor de specialitate din Parlament.
Printre prioritățile sale se numără grăbirea listării companiilor de stat din energie, majorarea redevențelor și supraimpozitarea profiturilor excepționale ale Petrom, după cum a declarat Chițoiu în fața parlamentarilor.
Acesta a declarat că, în calitate de ministru al Economiei, va demara o auditare a achizițiilor publice efectuate de către companiile de stat care înregistrează pierderi.
Totodată, acesta a spus că, în perioada iunie-septembrie, vor fi privatizate prin intermediul Bursei de Valori București societățile de stat din energie. Mai mult, Chițoiu dorește o privatizare dublă, atât pe Bursa noastră, cât și pe bursele externe.
Profiturile excepționale ale Petrom, suprataxate Ministrul propus pentru portofoliul Economiei are o strategie specială în ceea ce privește redevențele, dorind o "regândire" a acestora, inclusiv renegocierea redevenței pe care o plătește Petrom înainte de anul 2014.
Mai mult decât atât, Daniel Chițoiu spune că o altă posibilitate ar fi suprataxarea profitului din activități excepționale obținut de Petrom.
"Redevenţele sunt prea mici. Vom modifica legea, vom renegocia preţul, inclusiv cu OMV Petrom. Contractul de privatizare expiră în 2014. Trebuie să negociem şi cu ei. Nu ştiu dacă sunt de acord. Dacă nu, le majorăm şi înainte, prin impozitarea veniturilor excepţionale. Venituri excepţionale, adică veniturile care au o rată a profitabilităţii foarte mare", a declarat Daniel Chiţoiu.
Acesta ia în considerare ca 50% din suma încasată din redevențe să rămână la dispoziția autorităților locale.
Când va fi privatizat Cupru Min Potrivit ministrului propus al Economiei, Cupru Min Abrud va fi privatizată într-un termen de patru luni de la obținerea avizului de mediu.
Pentru creșterea absorbției fondurilor europene, Chițoiu intenționează să acorde stimulente personalului care lucrează în structurile dedicate fondurilor UE.
O altă propunere a sa este majorarea indemnizațiilor reprezentanților statului în Consiliile de Administrație ale companiilor, având în vedere că aceștia "nu pot să reprezinte interesele statului cu 47 lei pe lună".
Liberalizarea preţurilor gazelor, după 2013
Daniel Chițoiu a declarat, după primirea avizului favorabil al comisiilor de specialitate, că liberalizarea preţurilor gazelor naturale va fi efectuată în perioada 2013 - 2018. "În cadrul discuţiilor cu instituţiile internaţionale am stabilit ca liberalizarea preţurilor gazelor să înceapă în 2013 şi să se deruleze până la finalul anului 2018", a afirmat Chiţoiu.
Ministrul desemnat al Economiei afirma, sâmbătă, după negocierile cu misiunea Fondului Monetar Internaţional, a Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că preţul gazelor nu se va majora în acest an, ci din 2013, însă deocamdată nu s-a stabilit un procent în acest sens.