Începe marea împărţire a prefecturilor

Începe marea împărţire a prefecturilor

Liderii judeţeni ai PSD şi PNL revendică dreptul de numire în cele peste 120 de funcţii de prefecţi şi cele 60 de secretari de stat. Victor Ponta vrea să ţină numirile în propriile sale mâini.

Prins cu programul de guvernare, Victor Ponta l-a delegat pe secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, să ducă tratativele cu liberalii pentru posturile de prefecţi şi de secretari de stat.

Conform unor surse din USL, s-a convenit ca, în cadul alianţei, principiul de împărţire al prefecţilor să fie următorul: partidul care are candidatul la preşedinţia consiliului judeţean să cedeze locul de prefect celuilalt partid. Astfel, se crede că cei doi demnitari locali se vor putea controla reciproc şi va fi prevenită apariţia eventualelor abuzuri. De exemplu, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, va trebui să-şi calce peste inimă şi să tolereze propulsarea de către mai vechiul său adversar, liberalul Nini Săpunaru a unui om în fruntea prefecturii.

Mai există şi posturile de subprefecţi de împărţit, câte două în fiecare judeţ. Ele vor merge la partidul care nu a primit prefectul, dacă are o organizaţie puternică, cum este cazul PSD în Vrancea de exemplu. Dacă filialele PSD şi PNL dintr-un judeţ sunt echilibrate ca forţă, fiecare va primi câte un subprefect. Ponta vs. pretenţiile filialelor

Ne puteți urmări și pe Google News

"Bineînţeles, se va ţine cont şi de cei care au îngroşat în timpul guvernărilor Boc şi Ungureanu corpul inspectorilor guvernamentali şi care şi-au redobândit dreptul de a-şi reocupa prefecturile în instanţă", au mai explicat sursele, sugerând că aceasta va fi concesia făcută dorinţei lui Ponta de a face numiri "apolitice".

Victor Ponta vrea să evite presiunile din filialele locale privind acordarea de funcţii în aparatul guvernamental. El a prevăzut că baronii, supăraţi că nu au avut niciun cuvânt de spus asupra desemnării miniştrilor, se vor năpusti asupra funcţiilor de secretari de stat. Astfel, el i-a atenţionat că selectarea o va face personal din rândul celor care au contribuit la pregătirea programului de guvernare, şi nu pe criterii de "forţă a filialei". Cu toate acestea din toate judeţele au început să curgă solicitările de posturiîn ministere.

Ponta le-a promis liderilor de filială că luni seară, după învestirea guvernului se va întâlni cu ei şi va discuta despăre împărţirea funcţiilor. Citiți și:

  • Ponta: Prefecții și secretarii de stat vor fi schimbați