EXCLUSIV. Culisele Guvernului Ponta: Cum s-au bătut Hrebenciuc și Dragnea pe "ministerul Elenei Udrea"

EXCLUSIV. Culisele Guvernului Ponta: Cum s-au bătut Hrebenciuc și Dragnea pe "ministerul Elenei Udrea"

Ultimele manevre din Guvernul Ponta: Pe ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, prescurtat de pesediști cu sintagma "ministerul Elenei Udrea" s-au luptat Viorel Hrebenciuc și Liviu Dragnea.

Au câștigat liberalii. Titus Corlățean este împins la ministerul Justiției pentru a-i bloca pe Dan Șova și pe vicepreședintele Ioan Chelaru. Liberalii preiau MAE, o variantă vehiculată de  fiind Călin Popescu Tăriceanu. Ministerul Mediului ar putea ajunge în mâinile lui Radu Mazăre pentru apropiatul său, Nicolae Nemirschi. Vicepreședintelui PSD Dan Nica i s-a propus ministerul Comunicațiilor în semn de compensare pentru scoaterea de la ministerul de Interne unde Victor Ponta l-a preferat pe Ioan Rus. O variantă a fost că ministerul Comunicațiilor să ajungă la liberalul Relu Fenechiu ca să renunțe la pretențiile de a obține Transporturile, minister reținut de Crin Antonescu pentru Eduard Hellvig, un apropia al său. Hellvig a fost mutat însă la Dezvoltare Regională. La transporturi este propus Ovidu Silaghi (PNL) fost ministru al IMM-urilor în guvernul Tăriceanu.

O dispută aprigă are loc în PSD pe "cel mai bănos minister", după cum îl numeau liderii PSD pe vremea când erau în Opoziție și se refereau la ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului condus de Elena Udrea în guvernul Boc. Viorel Hrebenciuc și Liviu Dragnea au fiecare câte un apropiat pe care vor să-l împună la conducerea ministerului Este vorba de Valeriu Zgonea, susținut de Hrebenciuc și deputatul de Argeș, Mircea Drăghici, susținut de Liviu Dragnea, secretarul general PSD și numărul doi în partid. Ca să anuleze această încleștare, Victor Ponta înclina să-l cedeze liberalilor. Valeriu Zgonea este vicepreședinte PSD și revendică acest minister prin faptul s-a ocupat de rapoartele în PSD privind situația PNDI-urilor. Este unul dintre cei mai de încredere oameni ai lui Viorel Hrebenciuc. Mircea Drăghici este trezorier al PSD și este împins de Liviu Dragnea secretarul general PSD și șeful CJ Teleorman. Problema lui Drăghici este că este implicat într-un dosar de corupție pe fonduri europene alături de președintele CJ Argeș, Constantin Nicolescu.  Bătălia pentru Mediu. Foarte disputat este și Ministerul Mediului. Un minister cu fonduri importante la dispoziție, dar, totodată, un minister sensibil. Aici se dau avizele de Mediu pentru exploatările miniere. Din acest motiv, liberalii nu și l-au dorit. Și l-au dorit în schimb foarte mulți membri PSD. În primul rând, Radu Mazăre, primarul Constanței. Acesta l-a pus în față pe fratele său, senatorul Alexandru Mazăre. Ponta a spus însă că vrea oameni cu experiență. Mazăre a mai făcut o nominalizare: Nicolae Nemirschi, apropiat al său și fost ministru al Mediului în guvernul Boc 1 PSD-PDL. În cărți pentru Mediu se află și europarlamentarul PSD Rovana Plumb, șefa femeilor social-democrate. Al patrulea nume propus pentru Mediu a fost deputatul PSD Carmen Moldovan. Ea a căzut la prima triere deoarece nu avea experiența cerută de Ponta. CITIŢI ŞI:

  • VEZI ce condiții pune UNPR pentru susținerea Guvernului Ponta
  • Lista premierului Ponta. Azi vor fi anunțați noii miniștri
  • Guvernul USL, poticnit în tehnocraţii Orban şi Predoiu
  • Victor Ponta dă testul maturităţii politice
  • Antonescu: Bag mâna în foc pentru Ponta. Nu are niciun motiv să-i cânte în strună lui Băsescu

Ne puteți urmări și pe Google News