Chinezii încep să ia locul românilor în Spania

Chinezii încep să ia locul românilor în Spania

Numărul lucrătorilor români pe cont propriu din Spania a scăzut cu peste jumătate - de la 48.284 la 23.380 din martie 2008 și până acum, potrivit Federaţiei asociaţiilor lucrătorilor pe cont propriu (ATA) din această țară, citată de Agerpres.

În prezent, cei peste 23.000 de lucrători români pe cont propriu, înregistraţi ca atare în Spania, formează al doilea cel mai mare astfel de colectiv de străini, după cel al chinezilor, care a crescut în cei patru ani de criză cu peste 70%, până la peste 37.000.

Din octombrie 2011, numărul românilor care lucrează pe cont propriu în Spania este crescător, însă motivul principal este decizia guvernului de la Madrid de a reactiva, din vara anului trecut, perioada tranzitorie care limitează liberul acces pe piaţa muncii din Spania pentru angajaţii români.

În timp ce pentru angajare este nevoie de permis de muncă, în cazul celor care nu erau deja angajați în iulie 2011, pentru liber profesioniști nu este nevoie de așa ceva, ei putând activa fără restricții, ca orice alt cetățean al Uniunii Europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceleaşi date ale ATA mai arată că numărul micilor întreprinzători străini a scăzut cu peste 10% din 2008, iar în construcţii, peste 53% dintre lucrătorii străini pe cont propriu nu au mai cotizat în decursul celor patru ani. În 2008 ATA număra peste 233.000 de astfel de lucrători străini, în vreme ce în 2012 colectivul numără ceva mai mult de 209.000 de persoane.