Procesul bestiei de la Oslo

Procesul bestiei de la Oslo

Extremistul Anders Behring Breivik, acuzat de terorism şi crimă premeditată, a plâns când şi-a văzut manifestul video anti-islam şi a pledat "nevinovat".

Procesul autorului dublului atac care a însângerat Norvegia la 22 iulie 2011 a început ieri la Oslo. Timp de 10 săptămâni, cinci judecători vor trebui să stabilească responsabilitatea lui Breivik în atentatul de lângă clădirea guvernamentală din capitala Norvegiei, soldat cu 8 morţi, şi în atacul armat de pe Insula Utoeya, în urma căruia au murit 69 de oameni.

Cu un gest sfidător, Breivik şi-a marcat intrarea în sala de judecată executând salutul nazist, cu mâna întinsă şi pumnul strâns. La proces au asistat 200 de persoane - rude ale victimelor atacurilor, dar şi supravieţuitori. Îmbrăcat într-un costum închis şi cămaşă albă, norvegianul s-a prezentat drept "scriitor" şi a contestat legitimitatea instanţei. "Nu recunosc tribunalele norvegiene pentru că şi-au primit mandatul de la partidele politice care sprijină multiculturalismul", a spus Breivik.

În faţa judecătorilor care au dat citire capetelor de acuzare, el a recunoscut că a amplasat o bombă lângă sediul birourilor premierului norvegian după care, deghizat în poliţist, a ucis cu sânge rece zeci de tineri aflaţi în tabăra de vară a Partidului Laburist, pe Insula Utoeya. Breivik a spus însă că pledează "nevinovat" şi că a acţionat în "legitimă apărare" faţă de "trădătorii ţării", care, consideră el, au predat societatea norvegiană islamului şi multiculturalismului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Martorii apărării

Dacă tribunalul va considera că acuzatul este nebun, norvegianul ar putea scăpa de închisoare, urmând să fie internat într-un spital psihiatric. În caz contrar, riscă să stea după gratii 21 de ani.

Pe durata procesului, avocaţii lui Breivik vor căuta să evite ca ideologia clientului lor să fie invalidată de diagnosticul psihiatrilor. Aşa că vor încerca să demonstreze că norvegianul nu este singurul care are viziunea unei lumi în care Islamul şi Occidentul se află într-un aşa-zis conflict. Printre martorii apărării figurează un mollah fundamentalist, un blogger extremist, un fost membru al unui partid populist şi şeful organizaţiei "Opriţi islamizarea Norvegiei".

Pentru procesul de la Oslo au fost luate măsuri sporite de securitate, existând temeri că autorul celui mai sângeros masacru comis în Norvegia după cel de-al doilea Război Mondial se va folosi de audierile din faţa instanţei pentru a-şi răspândi opiniile extremiste. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/BUGPNwscCRQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiți și:

  • În celula lui Breivik, cu avocatul „diavolului” - INTERVIU EXCLUSIV
  • Contraexpertiză psihiatrică în cazul Breivik: Autorul masacrului de la Oslo nu e nebun
  • Incursiune în mintea „monstrului” extremist
  • Masacrul din Norvegia, plănuit încă din 2009 
  • EXCLUSIV EVZ. Interviu cu eroul din Norvegia: "Trebuia să fac totul pentru a-i salva"
  • Cum apare România în manifestul teroristului din Norvegia