Orban acuză UE și FMI de șantaj. Între timp, Ungaria se îndreaptă spre colaps

Orban acuză UE și FMI de șantaj. Între timp, Ungaria se îndreaptă spre colaps

Premierul maghiar Viktor Orban a mai făcut un pas către compromiterea discuțiilor cu Fondul Monetar Internțional și Comisia Europeană, vizând acordarea unui nou împrumut de mai multe miliarde de euro.

Orban a declarat la postul public de radio, citat de Reuters, că este inacceptabil din partea creditorilor internaționali să pună condiții de natură politică pentru acordarea împrumutului.

Condițiile respective se referă la independența băncii centrale, pe care guvernul de la Budapesta a încercat în mai multe rânduri să și-o subordoneze, crearea unei autorități care să monitorizeze protecția datelor personale și vârsta de pensionare a judecătorilor.

Premierul de la Budapesta a mai spus că este de neconceput ca de rezolvarea acestor probleme să depindă începerea negocierilor oficiale pentru un acord de finanțare și că orice precondiție politică este echivalentă cu un șantaj.

Discuțiile cu organismele internaționale au început la finalul anului trecut, însă au fost întrerupte din cauza îngrijorărilor provocate de noua lege referitoare la Banca Națională a Ungariei. Între timp, agențiile de rating au retrogradat datoria țării la categoria ”non-investment grade”, iar Uniunea Europeană a amenințat cu luarea de măsuri suplimentare, mergând până la tăierea fondurilor europene pentru Ungaria.

Situație mai proastă decât a Spaniei și Irlandei

Declarația lui Viktor Orban vine după o perioadă mai calmă în negocierile dintre cele două părți, în care părea că se poate ajunge la un compromis.

Randamentul titlurilor de stat pe 10 ani emise de țara vecină au revenit până la circa 9%, după ce atinsese un vârf de aproape 11% în ianuarie, în timp ce contractele CDS au ajuns la 560 de puncte, de la aproape 750 în ianuarie. Chiar și așa, este vorba de nivele cu mult peste cele sustenabile pe termen lung. Cifrele sunt ceva mai proaste decât în cazul Irlandei, care este văzută printre ”candidatele” la a împărtăși soarta Greciei, și mult mai proaste decât ale Spaniei, noua îngrijorare a Europei.

Eșecul negocierilor cu FMI și Comisia Europeană ar putea avea un puternic efect negativ asupra încrederii investitorilor internaționali, de acolo răsfrângându-se asupra costurilor de creditare ale guvernului și într-un final asupra întregii economii. În aceste condiții, este posibil ca țara să sufere un nou derapaj care să o aducă în situația de acum câțiva ani, sau în situația în care este acum Grecia.