Împrumuturile de pe plastic se acordă mai uşor decât cele din bancă, iar unele au costuri doar cu puţin mai mari.
Sunt cardurile de credit o alternativă la creditele de consum aproape dispărute de pe piaţă după schimbarea normelor de creditare? Unele dintre acestea se apropie neaşteptat de mult de condiţiile oferite de creditele de consum.
Marele avantaj al cardului de credit este acordarea mai uşoară. "Gradul de îndatorare poate fi mai ridicat, iar scoringul poate fi diferit. În general scoringul pentru cardurile de credit este mai relaxat decât cel pentru credite", spune Traian Stancu, Head of Legal Department la Kiwi Finance. Numărul de acte cerute este, de asemenea, de obicei, mai mic.
Deşi la majoritatea băncilor nu se poate discuta despre condiţii egale pentru creditul de consum şi card, există pe piaţă şi câteva oferte similare.
Condiţii asemănătoare de cost
CEC Bank, de exemplu, are o dobândă de doar 16% pe card şi o limită minimă de rambursare de 2,5% din sold. La alte câteva bănci limita este de 3%, 2,5% sau chiar 2%, în condiţiile în care rata unui credit obişnuit este de 2-2,5% din suma împrumutată.
Dacă se retrage întreaga sumă de pe card şi se rambursează în 5 ani, în condiţiile oferite de CEC, se ajunge la un total de 14.200 de lei, la o limită de credit de 10.000 de lei, fără comisionul de administrare sau cel de retragere de la ATM. La un credit de consum s-ar plăti între 13.500 de lei şi 14.000 de lei.
Însă, nu trebuie omis că dobânda medie la carduri este de circa 25%, şi nu 16%, media de la creditele de consum.
2% din credit este cea mai mică limită minimă de rambursare pentru cardurile de credit Citiţi şi:
- Capcanele cardurilor de cumpărături: dobândă de 35% şi comisioane usturătoare. Cum să le foloseşti cu cap