Sarkozy, acuzat că îşi face campanie electorală prin raiduri regizate împotriva militanţilor islamişti

Sarkozy, acuzat că îşi face campanie electorală prin raiduri regizate împotriva militanţilor islamişti

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, este aspru criticat pentru ceea ce rivalii săi politici numesc regizarea arestărilor de islamişti radicali, în plină campanie pentru realegerea sa, într-un moment în care principalul său adversar, socialistul François Hollande, caută un nou suflu în campania sa electorală.

Un nou val de arestări în mediile islamiste a avut loc miercuri dimineaţă, al doilea de la cele şapte asasinate comise între 11 şi 19 martie în regiunea Toulouse (sud-vest) de Mohamed Merah.

Nicolas Sarkozy, care face o paralelă între trauma cauzată în Franţa de aceste şapte asasinate şi momentul 11-septembrie din SUA, a proclamat toleranţă zero faţă de islamiştii radicali susceptibili de a comite acte de violenţă.

Noile arestări vizează zece “indivizi izolaţi", majoritatea cu un profil asemănător celui al lui Mohamed Merah, şi nu membri ai vreunei reţele, a informat miercuri o sursă din cadrul poliţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ele au avut loc la Roubaix (nord), Marsilia (sud-est), Bordeaux (sud-vest) în cadrul a opt anchete ale Parchetului antitero din Paris. Este vorba de persoane despre care se crede că ar fi călătorit în Afganistan sau în Pakistan sau că ar dori să meargă în aceste ţări pentru a participa la jihad, potrivit unor surse apropiate anchetei.

În paralel, 13 islamişti arestaţi vineri au fost inculpaţi pentru asociere cu răufăcători în scop terorist, iar nouă dintre ei au fost încarceraţi miercuri.

Arestările de vineri au fost amplu mediatizate, iar cele de miercuri de la Roubaix au avut loc în faţa camerelor de televiziune. Totodată, guvernul a prezentat pe larg expulzarea unor imami radicali sau refuzul de a primi în Franţa predicatori musulmani.

Suspiciuni de exploatare politică au început să fie avansate de adversarii lui Nicolas Sarkozy, cu 18 zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale prevăzute pentru 22 aprilie şi 6 mai. François Hollande, care s-ar situa pe primul loc în al doilea tur de scrutin potrivit sondajelor de opinie, a estimat că statul ar fi trebuit “să facă mai mult înainte".