România susţine depăşirea crizei din Siria, prin încetarea violenţelor

România susţine depăşirea crizei din Siria, prin încetarea violenţelor

A doua conferinţă ”Prietenii Poporului Sirian„ a început în această dimineaţă la Istanbul. Scopul reuniunii este intensificarea presiunii asupra preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, pentru ca acesta să accepte măsuri concrete menite să ducă la încetarea violenţelor în această ţară. China și Rusia nu participă la conferință.

UPDATE 3: Textul declaraţiei finale a conferinţei menţionează sprijinul pentru un proces de tranziţie condus de sirieni, nefăcând nici o referire la o eventuală intervenţie militară sau înarmare a opoziţiei, idei vehiculate în ultima vreme, mai ales în urma cererilor în acest sens formulate de opoziţia siriană, relatează corespondentul Agerpres.

Principala concluzie a reuniunii constă în centrarea întregului efort pentru rezolvarea situaţiei din Siria pe aplicarea planului propus de Kofi Annan. Acest plan, acceptat la nivel declarativ de preşedintele Bashar al-Assad, prevede, în principal, încetarea tuturor ostilităţilor sub supravegherea ONU, desfăşurarea unor acţiuni de asistenţă umanitară în zonele afectate de conflict şi eliberarea persoanelor reţinute abuziv.

Implementarea acestui plan "nu va fi aşteptată la nesfârşit", grupul statelor reunite la Istanbul solicitându-i lui Kofi Annan să elaboreze un program precis, cu date limită, pentru paşii care trebuie întreprinşi în vederea aplicării planului, care să includă şi retrimiterea dosarului sirian către Consiliul de Securitate al ONU, dacă pierderea de vieţi omeneşti va continua. UPDATE 2: România susţine depăşirea urgentă a situaţiei actuale de criză, prin încetarea imediată a violenţelor, a spus, azi, în intervenţia sa la conferinţă, ministrul român de Externe,Cristian Diaconescu. Potrivit unui comunicat al MAE, Diaconescu a arătat că România susţine depăşirea  crizei, prin încetarea imediată a violenţelor, precum şi un răspuns concertat şi eficient pentru remedierea situaţiei umanitare, care afectează populaţia locală - amintind ponderea importantă a comunităţii româneşti din această ţară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şeful diplomaţiei române s-a referit şi la "crearea premiselor consolidării unui sistem politic cuprinzător şi reprezentativ, care să integreze toate segmentele societăţii siriene".

Au avut loc şi consultări privind participarea României, la invitaţia Germaniei, lla grupul de lucru pentru redresarea economică şi dezvoltarea Siriei, co-prezidat de Germania şi Emiratele Arabe Unite, mai precizează MAE. UPDATE 1. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a cerut comunităţii internaţionale ”să treacă la acţiune imediat”' şi să adopte o acţiune determinată  pentru a-l obliga pe preşedintele sirian Bashar al-Assad să pună în practică măsuri menite să opreacă violenţele din Siria, în mesajul de deschidere a reuniunii ”Prietenii Poporului Sirian”. Conferinţa se desfăşoară în contextul în care preşedintele al-Assad a anunţat că acceptă planul în şase puncte propus de emisarul special al ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan. Acest plan prevede încetarea violenţelor de ambele părţi implicate în conflict, furnizarea de ajutor umanitar în zonele afectate de confruntările armate şi eliberarea persoanelor deţinute abuziv, relatează Agerpres.

Circa jumătate din cele 150 de state invitate să ia parte la conferinţă şi-au anunţat participarea, SUA şi majoritatea ţărilor europene şi arabe fiind reprezentate. România se numără printre participanţii la conferinţă, delegaţia română fiind condusă de ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu.

La conferinţă va lua parte şi Consiliul Naţional Sirian (CNS), care regrupează majoritatea grupărilor de opoziţie din Siria, entitate pe care toate formaţiunile de opoziţie (cu excepţie celei aparţinând minorităţii kurde) au acceptat să o desemneze ca ”reprezentant formal” al opoziţiei siriene, în pofida disensiunilor dintre ele. La mai mult de un an de la începutul revoltei din Siria, liderul de la Damasc continuă să deţină controlul asupra celei mai mari părţi a ţării, în ciuda presiunii internaţionale.