Schimbările climatice au un impact mult mai profund asupra planetei. Se schimbă axa de rotație a Pământului

Schimbările climatice au un impact mult mai profund asupra planetei. Se schimbă axa de rotație a Pământului Topirea ghetarilor, Sursa foto Facebook

Noile cercetări sugerează că schimbările climatice modifică Pământul până la miezul său propriu-zis. Pe măsură ce gheața se topește din cauza încălzirii globale, apa care era odată concentrată în partea superioară și inferioară a globului se redistribuie spre Ecuator. Masa suplimentară din jurul centrului Pământului încetinește rotația acestuia. Lucrul acesta are, la rândul său, un efect de prelungire a zilelor noastre.

Un nou studiu oferă mai multe dovezi ale acestei dinamici. Mai mult, sugerează în continuare că modificările gheții planetei au fost suficient de profunde pentru a afecta axa Pământului. Împreună, schimbările climatice provoacă feedback sub suprafață, afectând fluidele care se mișcă în miezul topit al Pământului.

Oamenii au reușit să distrugă sistemul de funcționare al Pământului

Studiile, împreună cu cercetări similare publicate în martie, sugerează că oamenii au modificat elemente fundamentale ale proprietăților fizice ale planetei. Acesta este un proces care va continua până când temperaturile globale se vor stabiliza și topirea straturilor de gheață va ajunge la un echilibru.

„Puteți adăuga rotația Pământului la această listă de lucruri pe care oamenii le-au afectat complet”, a declarat un autor al celor două noi studii, Benedikt Soja, profesor asistent de geodezie spațială la ETH Zurich din Elveția.

Ne puteți urmări și pe Google News

Modificarea rotației Pământului este suficient de semnificativă pentru a rivaliza într-o zi cu influența forțelor mareice cauzate de Lună, a declarat Soja. În general, viteza de rotație a Pământului depinde de forma planetei și de distribuția masei sale. Aceștia sunt factori guvernați de mai multe forțe care se contracarează.

Oamenii de știință fac adesea o comparație cu un patinator artistic care se rotește pe gheață. Atunci când patinatorii se învârt cu brațele întinse, rotația lor va fi mai lentă. Dar dacă brațele patinatorilor sunt ținute strâns, aceștia se rotesc mai repede.

În mod oarecum similar, frecarea mareelor oceanice de atracția gravitațională a lunii încetinește rotația Pământului. Din punct de vedere istoric, aceasta a avut cea mai mare influență asupra ratei de rotație a planetei, a declarat Soja.

În același timp, revenirea lentă a scoarței terestre în unele regiuni de la latitudini înalte după îndepărtarea ghețarilor din perioada glaciară acționează în direcția opusă, accelerând rotația planetei.

Ambele procese au fost mult timp influențe previzibile asupra vitezei unghiulare a Pământului.

Schimbările climatice afectează viitorul planetei

Dar acum, topirea rapidă a gheții din cauza încălzirii globale devine o nouă forță puternică. Dacă oamenii continuă să polueze planeta cu emisii de carbon, a spus Soja, influența pierderii gheții ar putea depăși efectul lunii.

„În cele mai rele scenarii, atunci da. Schimbările climatice ar deveni cel mai dominant factor”, a spus el.

Un al patrulea factor important care influențează rotația Pământului este mișcarea fluidului din miezul său. Oamenii de știință au înțeles de mult timp că acesta poate accelera sau încetini rotația planetei. Este o tendință care se poate schimba la intervale de 10-20 de ani. În momentul de față, miezul determină temporar o ușoară accelerare a rotației Pământului. În același timp, contrabalansează încetinirea cauzată de schimbările climatice.

Schimbările climatice par să afecteze și miezul Pământului. Aceasta este o urmare a topirii gheții și a deplasării axei de rotație a planetei.

Cercetătorii care au elaborat noul studiu au construit un model pe 120 de ani al mișcării polare sau al modului în care axa se deplasează în timp. Aceștia au constatat că schimbările în distribuția masei pe planetă datorate topirii gheții au contribuit probabil la micile fluctuații ale mișcării polare.

Soja a estimat că schimbările climatice au fost cel mai probabil responsabile pentru un metru de schimbare în decurs de 10 ani.

Cercetarea sugerează, de asemenea, că mișcarea rocilor topite din interiorul Pământului se adaptează la modificările axei sale și ale ratei de rotație. Acesta este un proces de feedback în care suprafața Pământului influențează interiorul său.

Rotația planetei se schimbă, iar impactul resimțit este în centrul Pământului

„Rotația se schimbă ușor. Acest lucru, credem noi, poate avea un efect indirect asupra miezului. Acesta este un lucru care nu este foarte ușor sau nu este posibil de măsurat direct. Nu putem coborî acolo”, a spus Soja.

Descoperirile au implicații pentru modul în care oamenii păstrează timpul și pentru modul în care poziționăm sateliții în spațiu.

„Dacă doriți să zburați cu o nouă misiune către Marte, de exemplu, trebuie să știm cu adevărat care este starea exactă a Pământului în spațiu. Dacă aceasta se schimbă, am putea face de fapt o eroare de navigație sau o greșeală”, a spus Soja.

O schimbare de un metru a axei Pământului, de exemplu, ar putea însemna că o navă spațială își ratează ținta cu 100 sau 1.000 de metri atunci când ajunge pe Marte.

În ceea ce privește cronometrarea, o cercetare publicată în martie a sugerat că schimbările climatice au întârziat necesitatea de a adăuga o „secundă negativă” la timpul universal coordonat pentru a menține ceasurile lumii în linie cu rotația Pământului.

Mai multe studii, aceleași rezultate

Duncan Agnew, geofizician la Scripps Institution of Oceanography din cadrul Universității California din San Diego, a declarat că noua cercetare „se potrivește foarte bine” cu munca sa.

„Extinde rezultatul mai departe în viitor. De asemenea, analizează mai mult de un scenariu climatic”, a spus Agnew. El a adăugat că deși Soja și coautorii săi au adoptat o abordare diferită, au ajuns la un rezultat similar cu al său.

„Descoperirile multiple sunt aproape o regulă în știință. Acesta este încă un caz”, a spus Agnew, conform nbcnews.com.

Thomas Herring, profesor de geofizică la Massachusetts Institute of Technology, a declarat că noile cercetări pot oferi într-adevăr o perspectivă asupra modului în care schimbările de la suprafața Pământului pot influența ceea ce se întâmplă în interior.

„Pentru feedback-ul dintre procesele de la suprafață și miez, mi se pare plauzibil”, a declarat Herring într-un e-mail. El a explicat că procesele «la scară largă» de la suprafață pot «pătrunde în miezul fluid».

articol sustinut
Revista presei