Raport CoE: NATO a lăsat să moară zeci de refugiați africani în apele Mediteranei

Raport CoE: NATO a lăsat să moară zeci de refugiați africani în apele Mediteranei

Un raport al Consiliului Europei acuză Alianța Nord Atlantică și paza de coastă a Uniunii Europene că au comis erori care în 2011 au dus la moartea a peste 60 de refugiați africani ce încercau să fugă, prin Mediterana, din Libia afectată de război.

Incidentul asupra căruia Consiliul Europei face referire în raport a avut loc anul trecut, în aprilie, când 72 africani ce se îmbarcaseră la Tripoli pe un vas, pentru a scăpa de războiul din Libia, și urmau să ajungă pe insula italiană Lampedusa, au pierit în largul coastelor libiene, lângă Misrata, după ce nava a eșuat. Potrivit raportului CoE, dintre toți cei aflați pe navă doar 9 oameni au supraviețuit. Ceilalți 63, printre care și doi copii, au murit de inaniție, sete sau în furtună. Cauzele acestei tragedii ar fi fost, după cum susțin autorii documentului, instrucțiunile ambigue și neclare ale pazei de coastă, dar și faptul că navele NATO aflate în zonă nu au răspuns la semnalele prin care se cerea ajutor, scrie ziarul ”The Guardian”, care a intrat în posesia textului CoE.

În pofida apelurilor de urgenţă, a localizării ambarcaţiunii şi a identificării de către oficiali ai gărzilor de coastă europene, nu a avut loc nici o încercare de salvare. NATO a pretins iniţial că nici una dintre navele sale nu a recepţionat semnalele de alarmă de pe vasul cu imigranţi, însă raportul arată că astfel de apeluri au fost trimise de Maritime Rescue Co-ordination Centre (MRCC) din Roma şi ar fi trebuit să fie recepţionate de cel puţin o navă aflată sub comanda NATO - fregata spaniolă Méndez Núñez, care se afla în imediata vecinătate a ambarcaţiunii cu emigranţi şi era echipată cu elicoptere. Operaţiunea de salvare ar fi fost foarte uşoară, a afirmat un oficial NATO. ”NATO a declarat regiunea zonă militară sub controlul său, dar nu a reacţionat la apelurile de urgenţă trimise de Rome MRCC”, se arată în raport. În plus, o altă navă, Borsini - vas italian care nu se afla sub comanda NATO - se afla tot în apropierea vasului cu emigranţi când au fost transmise semnalele de ajutor.

Raportul, care va fi prezentat azi în Adunarea Parlamentare a Consiliului Europei concluzionează că moartea celor 61 de emigranţi aflaţi în ambarcaţiune, plus a altor doi care au murit la scurt timp după ce au ajuns pe uscat, ”ar fi putut fi evitată” şi critică NATO şi statele membre pentru că nu au cooperat pe deplin cu investigaţia consiliului.

Ne puteți urmări și pe Google News