Beneficiile fisticului au fost demonstrate de nenumărate ori de diverse studii. În general, acestea sunt recunoscute pentru efectul benefic asupra cordului și pentru calitățile nutriționale pe care le dețin, fiind o bogată sursă de fibre, proteine și importante vitamine, minerale și fitonutrienți.
Fisticul conține mai mut de 30 de vitamine, minerale și fitonutrienți printre care: curpu, mangan și vitamina B6. Este singura “nucă” în a cărei compoziție se regăsește o cantitate mai mare de luteina și zeaxantin – antioxidanți responsabili pentru protejarea organismului de radicalii liberi dăunători. Sursă importantă de minerale - Cupru - important pentru o serie de procese biochimice responsabile pentru sănătatea organismului, cum ar fi dezvoltarea corectă a țesutului conjunctiv din oase și organe. Este, de asemenea, important pentru sănătatea cardiovasculară. - Mangan - important în formarea oaselor și în metabolizarea proteinelor, grăsimilor și a carbohidraților. - Magneziu - regularizează temperatura corporală, permite contracția nervilor și a mușchilor și sintetizează proteinele. Este important în metabolizarea vitaminei D. - Potasiu - este vital pentru buna funcționare a tuturor celulelor din organism. Deficiența de potasiu poate conduce la hipertensiune arterială, apariția pietrelor la rinichi, afecțiuni cardiovasculare și atacuri cerebrale.
Vitamina B6 30 de grame de miez furnizează 20% din necesarul zilnic de vitamina B6. Aceasta e necesară pentru buna funcționare a sistemului imunitar, în producerea de hemoglobina și sintetizarea neurotransmițătorilor precum serotonina și dopamina. Ajuta la menținerea unor niveluri normale a glicemiei atunci când aportul caloric este scăzut precum și pentru ameliorarea simptomelor ce însoțesc sindromul premenstrual.
Antioxidanți Radicalii liberi pot avea efecte negative asupra organismului, boli precum cancer sau afecțiuni cardiace. Antioxidanții ajută la reducerea acestor efecte negative. Fisticul conține fenoli, substanță cu vaste proprietăți antioxidante. Între alimentele ce conțin substanțe antioxidante, fisticul face parte din categoria celor care ocupă primul loc. Fibre Fisticul este o sursă bocată de fibre. Acestea ajută tractul digestiv absorbind apa și prevenind constipația, iar prin acestea, reduce riscul apariției hemoroizilor. Alte studii au dovedit că fibrele controlează glicemia și reduc riscul dezvoltării unor tipuri de cancer. Alte beneficii: - Scăderea colesterolului și protejarea sistemului cardiovascular (datorită antioxidanților, grăsimilor nesaturate și efectului vasodilatator al argininei); - Ajută la regularizarea greutății corporale și la suprimarea apetitului și a absorbției grăsimilor. sursa: reteteculinare.ro