Amnesty International: NATO să ancheteze cazurile civililor pe care i-a ucis din greșeală în Libia

Amnesty International: NATO să ancheteze cazurile civililor pe care i-a ucis din greșeală în Libia

Organizaţia Amnesty International a făcut apel la NATO să efectueze o anchetă cu privire la ”zecile de civili” ucişi din greşeală în cursul raidurilor sale aeriene de anul trecut din Libia şi să acorde despăgubiri victimelor.

Organizaţia pentru drepturile omului citează 55 de cazuri de civili - între care 16 copii şi 14 femei - ucişi în lovituri aeriene la Tripoli, Zliten, Majer, Syrt şi Brega, în cea mai mare parte în urma bombardării locuinţelor lor, fără ca vreun element să indice un uz militar al respectivelor locuri, în momentul atacurilor. NATO trebuie să efectueze anchete pentru a stabili dacă decesele civililor au rezultat din încălcarea dreptului internaţional şi să-i aducă în faţa justiţiei pe cei responsabili, dacă este cazul, insistă AI în comunicatul său.

După mai multe luni de la încheierea operaţiunilor NATO din Libia, nici Alianţa Nord-Atlantică şi nici noile autorităţi libiene nu au luat contactul cu victimele, notează Amnesty International, în baza mărturiilor culese în lunile ianuarie şi februarie a.c..

Raidurile NATO lansate în martie 2011, în baza rezoluţiei ONU pentru protejarea civililor de acţiunile represive ale forţelor fostului lider libian Muammar Gaddafi, au jucat un rol-cheie în căderea regimului acestuia. Ele au creat însă controverse în Consiliul de Securitate al ONU, în cadrul căruia ţări ca Rusia, China, Africa de Sud şi India au susţinut că aceste lovituri aeriene reprezintă o depăşire a mandatului acordat de rezoluţie, în timp ce SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania au dat asigurări că sunt legale şi duc la salvarea de vieţi omeneşti. Nu este prima dată când Alianța Nord Atlantică este acuzată că a ucis civili. Anul trecut, NATO a recunoscut că a omorât zeci de civili, din greșeală, în Afganistan.

Ne puteți urmări și pe Google News