Gazul şi curentul, un an fără scumpiri

Gazul şi curentul, un an fără scumpiri

Liberalizarea preţului pentru clienţii casnici începe în aprilie respectiv iulie 2013.

Preţul gazelor pentru consumatorii casnici va rămâne neschimbat până în martie 2013 iar cel al electricităţii - până în iunie 2013, potrivit strategiei Guvernului şi reglementărilor emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

Guver­nul a aprobat, miercuri, cu o întârziere mai mare de un an, proiectul de lege care reglementează sectorul energetic şi liberalizarea preţurilor reglementate, documentul fiind transmis Parlamentului spre aprobare în procedură de urgenţă. Din iulie 2013, ponderea în coşul de consum a energiei luate de pe piaţa liberă va creşte cu câte 10 pp. la fiecare jumătate de an, ajungând astfel la 100% la sfârşitul lui 2017.

Întrebat dacă este posibil ca, la finalul acestui proces ă rezulte dublare a preţului energiei electrice, şeful ANRE, Dan Plaveti, a spus că nu se poate răspunde la aceste moment. "Sincer, nu se poate răspunde cu da sau nu, este o problemă de presupunere. Se pot face oricâte studii despre cum va evolua piaţa, sunt diferite modele, diferite predicţii, dar nu pot confirma nici da, nici nu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul gazelor, populaţia plăteşte acum mai puţin de jumătate din preţul internaţional. Începând cu luna aprilie 2013, preţurile ar trebui aliniate cu cotaţia internaţională a momentului. "Nu intenţionăm să mişcăm preţurile în niciun fel în următoarea perioadă.“ DAN IULIUS PLAVETI, preşedintele ANRE BURSĂ

"Transelectrica este ţinta speculatorilor"

“Transelectrica este supusă unor atacuri din partea speculatorilor, la fel ca leul, pentru a trage în jos preţul de listare", a delcarat ieri Silviu Mănăstire, propus de Ministerul Economiei ca membru în Consiliul de Administraţie al companiei pentru următoarele două luni, până la instalarea managementului privat. El susţine că atacurile constau în “campanii mass-media" şi solicitări de informaţii, dar nu a precizat cine sunt autorii. Statul caută cumpărători pentru încă 15% din acţiunile Transelectrica (TEL), pentru un preţ între 14,9 lei şi 19,2 lei. TRANSPORT

Transgaz şi Transelectrica caută minister Companiile Transelectrica şi Transgaz vor trece sub controlul altor ministere decât cel al Economiei, procedura fiind încă în analiza Guvernului, a anunţat ministrul Economiei, Lucian Bode. Operaţiunea va fi derulată în baza proiectului de lege care reglementează sectorul energetic, aprobat în şedinţa de vineri a Guvernului. Decizia a fost luată în baza Directivei UE 72/2009, care prevede separarea operatorului de transport şi de sistem. Întrebat care este “noima" acestui transfer, ministrul a răspuns că “este o obligaţie, nu este o noimă".